VIŠE PARA NEGO ŠTO JE NAJAVLJENO! Donete nove odluke u vezi sa subvencijama, milioni građana imaće velike benefite!
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Prema poslednjim najavama, u te svrhe biće raspisano još dva konkursa, ali je dodata i jedna novost.

Resorna ministarka je u četvrtak tokom posete Metovnici kod Bora izjavila da će u slučaju zamene stolarije, ugradnje kolektora i renoviranja fasada biti ponovljen javni poziv za lokalne samouprave i da bi se prema sadašnjim planovima to trebalo da se desi u decembru. U prevodu to, znači više para za građane.

Ona je tom prilikom saopštila i jednu novost u celokupnom projektu povećanja energetske efikasnosti tj. obelodanila je da će krajem avgusta, a najkasnije početkom septembra, ministarstvo raspisati i konkurs za subvencionisanje postavljanja solarnih panela u domaćinstvima. Ovaj konkurs će se kao i u slučaju stolarije, odvijati preko lokalnih samouprava.

VIŠE PARA NEGO ŠTO JE NAJAVLJENO! Donete nove odluke u vezi sa subvencijama, milioni građana imaće velike benefite!

Rina

 

- Ovo je veliki nacionalni projekat koji će trajati nekoliko godina. Sledeće godine ćemo dati preko 100 miliona evra za zamenu stolarije. Biće još javnih poziva, da svi oni koji nisu mogli u prethodnih 10, 20 i više godina da izoluju kuće, zgrade, stanove sada moći to da urade, rekla je ministarka, prenosi Tanjug.

Ona je dodala i da će sledećeg marta biti raspisan javni poziv za 2022. godinu.

Više para nego što se najavljivalo

Iako je inicjalno za ovogodišnji projekat izdvojeno 54 miliona dinara, Ministarstvo energetike izdvojiće 224 miliona dinara za projekte sanacije stolarije u domaćinstvima, dok su lokalne samouprave opredelile još oko 235 miliona dinara.

Najviše novca iz sopstvenog budžeta, po 10 miliona dinara opredelili su Beograd, Noš, Majdanpek, Raška, Niš, Zrenjanin, Valjevo, Stara Pazova, Smederevska Palanka, a toliko je većina i dobila od resornog Minstarstva.

Na konkurs Ministarstva energetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, ali neki su odbijeni jer nisu dostavili kompletnu dokumentaciju ili nisu imali dovoljno raspoloživih sredstava za učešće u projektu. Ovo su opštine koje su prošle na konkursu:

VIŠE PARA NEGO ŠTO JE NAJAVLJENO! Donete nove odluke u vezi sa subvencijama, milioni građana imaće velike benefite!

Alo!/M. Š.

 

Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, Ljubovija, Pirot, Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor, Bač, Beograd, Nova Varoš, Kruševac, Plandište, Bački Petrovac, Pančevo, Bujanovac, Ivanjica, Smederevska Palanka, Jagodina i Beočin.

Oko 2 miliona građana bez subvencije

Građani, čiji stambeni objekti nisu legalno sagrađeni ili naknadno ozakonjeni neće moći da dobiju državne subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije ili neefikasnih kotlova za grejanje. Prema zvaničnim podacima u Srbiji sada ima skoro 2 miliona nelegalizovanih objekata, navode pojedini mediji.

Na ovu pomoć neće moći da računaju ni stanovnici koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge, pa su procene da bi broj ljudi koji neće moći da ostvri pravo na državne subvencije i veći od 2 miliona.

Subvencije i za solarne panele

U dosadašnjim saopštenjima ministarstva, kao i u konkursima nije bilo reči o solarnim panelima. U pravilniku o subvencijama za zamenu stolarije i renoviranje fasade, stajala i mogućnost ugradnje solarnih kolektora, koji služe za zagrevanje vode, ne za stvaranje električne energije, što je slučaj sa panelima.

Ipak, izgleda da je ministarstvo promenilo dosadašnju odluku, i da će se paneli subvencionisati, i to uskoro.

- Što se tiče solarnih panela, to je prvi put da smo napravili uslov za tako nešto u zakonu. Ono što je važno za solarne panele - smanjili smo procedure postavljanja panela i njihovog vezivanja na mrežu - rekla je resorna ministarka.

Prema Zakonu o korišćenju obnovljivih izvora energije procedura ugradnje i korišćenja panela je olakšana i zahteva svega 4. koraka: prikupljanje tehničke dokumentacije, rešenje o odobrenju izvođenja radova, ugradnja panela, zaključivanje ugovora sa operatorom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading