Bankomat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ta praksa je -  da vam blokiraju tekući račun. I šta ako se to dogodi dok ste na letovanju?

Šta raditi u tom slučaju objasnio je finansijski savetnik Vladimir Vasić. 

"Građane bih savetovao da ko god da ima ličnu kartu sa čipom, a ima pristup portalu e-uprava i na tom sajtu možete da vidite kada vam zapravo ističe bilo koji dokument. Tada imate informaciju kako biste zamenili vaš dokument. Kada dođete u banku, nećete moći da podignete novac sa isteklom ličnom kartom, ona može da vam blokira račun dok ne donesete validan dokument", objašnjava finansijski savetnik i bankar Vladimir Vasić i dodaje:

"Ovo ne važi samo za fizička lica već i za pravna lica. Na taj način vi banci morate da donesete dokument ne zbog banke, nego upravo zbog vas i vaše sigurnosti. Krađa identiteta je nešto što dobar deo kriminalaca pokušava da iskoristi, da li je to na internetu ili je fizički dokument i zato je lična karta toliko važan i bitan dokument da bi se smanjio taj rizik. 

Banke nisu u obavezi da obaveštavaju građane da im ističe lična karta i to je samo lep gest banaka da vas podsećaju da vam ističe dokument. Čim vi donesete važeći dokument, banka će vam omogućiti da koristite vaš novac u vašoj banci", zaključio je Vladimir Vasić.

(TV Prva)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading