dostava
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tako je američka logistička kompanija 'Fedeks' nedavno objavila kako će ugasiti do 2.000 radnih mesta u Evropi kako bi dodatno smanjila troškove u uslovima normalizacije potražnje za uslugama dostave u postpandemijskom periodu. Otkazi u pomoćnim službama biće raspoređeni na 18 meseci a smanjenje broja radnika trebalo bi kompaniji da uštedi od 125 do 175 miliona dolara godišnje. Kompanija posluje u većini evropskih zemalja i zapošljava više od 52.000 ljudi.

dostava

Foto: Shutterstock

 

 

Agencija napominje da su 'Fedeks' kao i druge kompanije u ovom sektoru imale puno posla u početnoj fazi pandemije, budući da su građani u strogom lokdaunu posete trgovinama zamenili dostavom robe na kućnu adresu. Ali okolnosti su se u međuvremenu promenile, pa jedna za drugom firme za dostavu pokušavaju da smanje troškove. Neke od posredničkih kompanija u kamionskom prevozu tereta takođe ističu da je tražnja slabija i da postoji veliki pritisak na ceo sektor.

U 2022. godini u Srbiji je ukupno bilo 634 firme koje u opisu delatnosti imaju reči dostava ili dostava hrane, dok je u 2023. godini ovakvih preduzeća bilo 697 – što je rast od oko deset odsto, objavio je portal 'Infostud' u martu ove godine, pozivajući se na podatke Agencije za privredne registre.

Portal navodi da je pre svega fleksibilno radno vreme pozitivna strana ovog posla, budući da svaki dostavljač sam sebi određuje kada će i koliko raditi. Još nema zvaničnih podataka da li se svetski trend pada zahteva za dostavom odrazio i na poslovanje firmi koje se ovim poslom bave u Srbiji, piše Politika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading