TEKTONSKE PROMENE ZA KREDITE OD SLEDEĆE NEDELJE: Najnovija odluka ECB će drastično uticati na kamatu!
Foto: Shutterstock

Nedavna odluka Evropske centralne banke da smanji referentne kamate za 0,25 odsto pruža olakšanje svim dužnicima koji imaju evro kredite. Ovo umanjenje će stupiti na snagu 12. juna i uticaće na međubankarsko tržište, uključujući i EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) koji je ključan za evro indeksirane kredite u Srbiji. Trenutno, EURIBOR se kreće između 3,68 do 3,75, ali očekuje se da će smanjenje kamata za ovu godinu biti oko 0,75 odsto.


Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ističe da će ovo smanjenje rezultovati padom rata za evro indeksirane kredite, s obzirom na kretanje euribora. Međutim, korisnici stambenih kredita u Srbiji imaju dodatnu zaštitu od oscilacija rata zbog odluke Narodne banke Srbije da zamrzne kamate na stambene kredite na 4,08 odsto. Ovo ograničenje će biti na snazi do kraja ove godine.


Kada istekne ovo ograničenje ili kada EURIBOR padne za oko 3 odsto, što je malo verovatno s obzirom na najavljene ukupne padove kamata, kamate na stambene kredite u Srbiji će se promeniti. Trenutno, projekcije ukazuju da će prosečna kamata na bankarski kredit biti oko 6 odsto, ukoliko se referentne kamate smanje za 0,75 odsto, uz dodatak marže banke od 3 odsto.

Uzimajući u obzir ove projekcije, korisnici stambenih kredita u evrima bi trebalo da budu svesni mogućeg povećanja rata ukoliko NBS ne produži ograničenje ili ukoliko ECB iznenadi sa većim rezovima od prognoziranih.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading