novčanik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako su istakli u saopštenju, kamate na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće smanjenje na 4,25 odsto, 4,5 odsto i 3,75 respektivno.

- Na osnovu ažurirane procene inflacionih izgleda, dinamike noseće inflacije i snage transmisije monetarne politike, sada je prikladno da se ublaži stepen ograničenja monetarne politike nakon devet meseci držanja stopa na stabilnom nivou. Od sastanka Upravnog saveta u septembru 2023. godine, inflacija je pala za više od 2,5 procentnih poena, a izgledi za inflaciju su se značajno poboljšali. Osnovna inflacija je takođe oslabila, pojačavajući znake da su pritisci na cene oslabili, a inflatorna očekivanja opala na svim horizontima. Monetarna politika je zadržala restriktivne uslove finansiranja. Smanjenjem tražnje i održavanjem inflatornih očekivanja na dobrom nivou, ovo je dalo veliki doprinos smanjenju inflacije, piše u saopštenju ECB.

Finansijska tržišta su željno iščekivala prvo smanjenje u evrozoni od septembra 2019. godine, što će uticati i na glavnu stopu ECB za operacije refinansiranja, koja je pala sa 4,5% na 4,25%.

Analitičari su očekivali da će troškovi zaduživanja pasti na sastanku ECB u junu nakon signala da je centralna banka spremna da ponudi veću podršku ekonomijama evrozone nakon perioda ekonomske stagnacije povezane sa napadom Rusije na Ukrajinu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading