maslinovo ulje
Foto: Alo/Foto: Printscreen/Youtube

Nagli skok cena maslinovog ulja u poslednjih nekoliko meseci iznenadio je kako potrošače, tako i iskusne igrače u ovoj industriji. Ekstremni vremenski uslovi su značajno smanjili proizvodnju maslinovog ulja u južnoj Evropi poslednjih godina, naročito u mediteranskim zemljama poput Španije, Italije i Grčke.

Španija, koja je odgovorna za više od 40% svetske proizvodnje maslinovog ulja, obično proizvede između 1,3 i 1,5 miliona tona po žetvi. Međutim, u sezoni 2022/2023. proizvedeno je samo 666 hiljada tona. Očekuje se da će Španija u sezoni 2023/2024. proizvesti između 830 i 850 hiljada tona ulja.

„Ovo nije normalno“

Cena ekstradevičanskog maslinovog ulja u španskoj Andaluziji od 19. aprila iznosi 7,8 evra po kilogramu (prema Mintecovom referentnom indeksu), što je blagi pad u odnosu na mart kada je cena bila nešto više od osam evra. Najviša cena zabeležena je u januaru – 9,2 evra – ali od tada se postepeno smanjuje.

Pritisak na rast cena, kiše u martu i aprilu donele su malo optimizma za špansku proizvodnju maslina, ali analitičari kažu da će sve manje zalihe maslinovog ulja verovatno održavati tržište nestabilnim zbog potencijalnih skokova cena u narednim mesecima.

„Najviše nas brine ukupna ponuda. Cene trenutno padaju, ali na kraju će ljudi morati da počnu da kupuju. A kad kupujete u vreme smanjene ponude, cene moraju rasti“, rekao je analitičar Kajl Holand iz Minteca za CNBC.

Vito Matijeli iz Rabobanke ističe da u 20 godina praćenja sektora za ovaj proizvod nije video ništa slično nedavnoj volatilnosti cena. „Ovo nije normalno. No, da bismo imali jasniju sliku, treba da pričekamo do kraja juna. Ipak, kiša u martu bila je pozitivan signal“, rekao je.

Omiljeni proizvod nikad skuplji

Helena Benet, voditeljka klimatskih politika u nezavisnom think-tanku Green Alliance UK, nedvosmisleno je pripisala rekordni skok cena za ovaj proizvod klimatskim promenama.

Problemi sa drugim usevima “Najveći svetski izvoznik maslinovog ulja, Španija, prepolovila je svoju proizvodnju zbog suše i ekstremnih vrućina, povećavajući njegovu cenu na izvoru za 112% od 2022”, rekla je Benet na X-u.

“To se događa i sa drugim usevima. Maslinovo ulje danas, sve ostalo uskoro”, dodala je.

Sa rastom cena maslinovog ulja, Španiju je zapljusnuo talas krađa ovog „tečnog zlata“. Supermarketi u Španiji su početkom marta objavili da je maslinovo ulje najčešće kradena roba u većem delu zemlje, piše The Financial Times. Glavni krivci su navodno kriminalne grupe koje ciljaju na ovaj ključni prehrambeni proizvod za preprodaju na crnom tržištu.

U avgustu prošle godine, otprilike 50.000 litara ekstradevičanskog maslinovog ulja ukradeno je iz jedne uljare u regiji Kordoba, prema lokalnim medijima. Ukradeno maslinovo ulje tada je procenjeno na više od 420 hiljada evra, piše bizlife.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading