Dubravka Đedović Handanović
Foto: Privatna arhiva/Ministarstvo rudarstva i energetike

- Posetila sam porodicu Bičkei koja je dobila subvenciju države za zamenu stolarije, čime su dugoročno unapredili komfor u kući i značajno smanjili potrošnju energije. Zamenom stolarije ostvarili su uštedu energije do 30 odsto - rekla je ministarka.

Ukazala je da je 117 domaćinstava u Bečeju dobilo subvencije za sprovođenje mera energetske efikasnosti, kojima je uručila ugovore sa predsednikom opštine Vukom Radojevićem.

- Ministarstvo i lokalna samouprava obezbedili su prošle godine gotovo 20 miliona dinara za subvencije građanima Bečeja, u iznosu od 50 do 65% vrednosti ulaganja u zamenu stolarije, izolaciju fasade, zamene neefikasnih kotlova ili ugradnju solarnih kolektora ili panela. Veoma mi je drago što danas dodeljujemo ugovore za 117 domaćinstava, dvostruko više u odnosu na 2022. godinu kada se opština priključila programu, s obzirom da su se povećala i izdvojena sredstva za subvencije građanima - rekla je ministarka.

Dodala je da je polovina domaćinstava dobila subvencije za zamenu stolarije, 41 domaćinstvo za zamenu kotlova, kao i osam domaćinstava za ugradnju solarnih panela. 

Ministarka je ukazala da je sve veći broj domaćinstava zainteresovan da postavi solarne panele na krovove čime stiču status kupaca-proizvođača električne energije.

- Trenutno na mreži imamo oko 3.100 prozumera instalisane snage blizu 52 megavata. Njihov broj se u prethodnih godinu dana povećao sedam puta, a instalisana snaga 8,5 puta - rekla je ministarka.

Ona se zahvalila Bečejcima koji su prepoznali važnost ulaganja u energetsku efikasnost, i prijavili se na javni poziv, a naročito lokalnoj samoupravi koja će i ove godine učestvovati u programu.

 
- Pre nekoliko dana potpisali smo ugovor sa opštinom za nastavak programa u ovoj godini, za šta smo zajedno obezbedili 20 miliona dinara, dok veoma brzo očekujemo raspisivanje javnog poziva za građane. Ako zainteresovanost za subvencije bude veća, razgovaraćemo sa Bečejem o povećanju sredstava, dok će građani i u narednim godinama moći da se prijavljuju za subvencije - rekla je ministarka.

Đedović Handanović je podsetila da se u Srbiji troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, zbog čega je cilj da se do kraja 2027. godine energetski sanira više od 70.000 domaćinstava.

Dodala je da ministarstvo u saradnji sa Bečejem radi na uvođenju obnovljivih izvora energije u sistem daljinskog grejanja korišćenjem geotermalne energije.

- Taj projekat kreće veoma brzo u realizaciju, u narednih deset dana potpisaćemo ugovor o finansiranju projekta što je važno jer smo zemlja sa izuzetnim geotermalnim potencijalom. Za razliku od gasa, geotermalnu energiju ne moramo da uvozimo, već je potrebno da se više oslanjamo na sopstvene resurse, da budemo nezavisniji što će podići i energetsku sigurnost i bezbednost - rekla je ministarka.

Predsednik Opštine Bečej Vuk Radojević rekao je da je u poslednje dve godine, u saradnji sa ministarstvom, energetski sanirano 190 domaćinstava u Bečeju, i da je ukupna vrednost ulaganja opštine i ministarstva 73 miliona dinara.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading