novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

- Ove godine očekujemo dvostruko više učesnika s obzirom da po prvi put u programu učestvuje i Novi Beograd, najmnogoljudnija lokalna samouprava u Srbiji. Zajedno sa gradskim opštinama u Beogradu, obezbedili smo više od 253,7 miliona dinara, što je dva puta više nego prethodne godine - rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u Skupštini grada Beograda, prilikom uručivanja ugovora gradskim opštinama koje su dobile sredstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije u domaćinstvima.

Ona je naglasila da je srećna što je 13 gradskih opština u Beogradu, četiri više nego prošle godine, među kojima su i Surčin, Zvezdara, Stari grad, Vračar, Lazarevac, Obrenovac, prepoznalo značaj ulaganja u energetsku efikasnosti i što su odlučile da podrže Beograđane da troše manje energije kroz zamenu stolarije, fasade, izolacije, neefikasnih kotlova i postave solarne kolektore i panele, i samim tim smanje svoje račune.

- Građani za izvođenje ovih radova mogu da dobiju od 50 do 65 odsto vrednosti investicije dok već od juna očekujemo raspisivanje prvih javnih poziva za građane - rekla je ona.

Dubravka Đedović Handanović

Ministarstvo rudarstva i energetike

 

Ministarka je podsetila da je na prošlogodišnjem javnom pozivu subvencije u Beogradu dobilo oko 1.300 domaćinstava i da se ove godine očekuje značajno veći broj učesnika.

Ministarka je ukazala da se radovi na energetskoj sanaciji domaćinstava veoma brzo izvode, tri do pet meseci od njihovog početka, i da se u zavisnosti od mera mogu ostvariti uštede energije između 30 i 50 odsto.

- Time se takođe ulepšavaju domovi i povećava vrednost nekretnine. Procedura prijavljivanja je pojednostavljena i efikasna zbog čega pozivam sve građane da se prijave - navela je ona.

Đedović Handanović je istakla da se za nekoliko nedelja završavaju radovi na energetskoj sanaciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu, koji je prva od 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu koje će biti sanirane do 2027. godine, što će uticati na lepši izgled grada i uštedu energije u ovim zgradama.

Dodala je da će primaoci socijalne pomoći, dečjeg dodatka i drugih socijalnih davanja, odnosno energetski ugroženi kupci, prvi put u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja u energetsku sanaciju domaćinstava, kao i da će u Zemunu građani moći da dobiju ove subvencije.

panorama

Vladimir Markovic

 

Đedović Handanović je podsetila da resorno ministarstvo sarađuje sa Gradom Beogradom na nekoliko projekata u oblasti energetske efikasnosti.

- Objavljena je preliminarna rang lista u okviru projekta energetske sanacije stambenih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja. Odabrana je 271 stambena zgrada u Beogradu, ukupne površine oko 700.000 kvadratnih metara, koje su kandidati da dobiju subvenciju od 50 odsto vrednosti energetske sanacije, nakon završetka energetskih pregleda i izrade studija. Zahvalna sam upravnicima zgrada na velikom interesovanju a mi ćemo nastaviti da razvijamo ovaj program - istakla je ona.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading