dženet jelen
Foto: EPA/EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Jelen je naglasila da su ona i drugi američki zvaničnici jasno stavili Kini do znanja da mogu na "strateškiji način" da rekonfigurišu carine koje su uvedene za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, preneo je Rojters.

Dodala je i da će sve promene biti usmerene ka tome da se osigura da američke kompanije mogu da pokrivaju domaću tražnju u određenim sektorima.

"Predsednik Džozef Bajden veruje da sve što radimo treba da bude usmereno na otklanjanje naših problema, a ne neku drugu stranu, pa se nadamo da nećemo videti značajniji kineski odgovor na to, iako uvek postoji takva mogućnost", rekla je Jelen za Blumberg.

Ona je to rekla dok se očekuje da će Bajden sutra objaviti nove carine, među kojima i veliko povećanje nameta za električna vozila, kao i za poluprovodnike, solarnu opremu i medicinske potrepštine, prenosi Rojters.

Jelen je rekla da Sjedinjene Američke Države rade na stabilizaciji ekonomskih odnosa sa Kinom.

"Ne želimo da se ekonomski odvojimo od Kine, ali mislimo da bi odnosi trebalo da budu fer, s obzirom na to da se Peking bavi nepoštenim radnjama kao što su davanje ogromnih subvencija svojim proizvođačima", navela je ona.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading