MILIJARDER PREDVIĐA PROPAST AMERIČKIH BANAKA: Ovo je razlog
Foto: Printscreen

Izvršni direktor Starwood Capital Group izjavio je za CNBC da misli da bi primarni zajmodavci nekretnina — regionalne i lokalne banke — uskoro mogli podneti teret visokih kamata i inflacije.

"Videćemo da neka regionalna banka propada svaki dan, ako ne – svake nedelje, možda dve nedeljno", rekao je Sternliht.

Više od 4.000 regionalnih banaka posluje širom SAD, od kojih mnoge možda nemaju novčani tok da podmire velike gubitke po kreditima zbog dugova za nekretnine, prenosi Investitor.me.

Problemi su zahvatili čitav sektor nekretnina, ali posebno komercijalne nekretnine se bore zbog porasta rada na daljinu i hibridnog načina, što dovodi do sve više slobodnih radnih mesta.

Sternliht je upozoravao na probleme više od dve godine, nazivajući situaciju "egzistencijalnom krizom" u januarskom intervjuu Blumbergu. Ranije ove godine, on je predvideo gubitak od bilion dolara samo na poslovnoj imovini. U intervjuu od utorka, Sternliht je rekao da će tekuće povećanje kamatnih stopa predsednika Feda Džeroma Pauela i dalje imati posledice u sektoru nekretnina u doglednoj budućnosti.

Samo jedna regionalna banka je zatvorena od početka 2024, podseća Business Insider. Prošlog meseca, Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) zaplenila je četiri milijarde dolara depozita i šest milijardi dolara imovine od Republic First Bank, regionalnog zajmodavca koji posluje na severoistoku sa značajnim komercijalnim nekretninama u kolateralu.

I drugi analitičari su ponovili Sternlihtova upozorenja. Skot Rehler, izvršni direktor RXR-a, dao je slično predviđanje ranije ove godine, rekavši kako misli da će do 2026. godine u SAD biti 500 banaka manje jer mnogi loši krediti za komercijalne nekretnine počinju da dospevaju, prenosi b92.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading