Amsterdam
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Stanarine u Amsterdamu su najviše u Evropi, a među pet najskupljih gradova su i holandski Roterdam i Hag, pokazalo je istraživanje agencije Hausing eniver (HousingAnywhere).

Agencija za iznajmljivanje nekretnina za srednjeročni zakup Hausing eviver je pregledala zakupnine za više od 67.000 domova u 28 evropskih gradova u prvom kvartalu ove godine, a Amsterdam je zauzeo prvo mesto po cenama, ispred Rima i Pariza, prenosi NL tajms.

Amsterdam

Foto: Shutterstock

 

 

Amsterdam je na prvom mestu u sve tri kategorije sa prosečnom zakupninom od 2.276 evra mesečno za stan, 1.740 evra za garsonjeru i 963 evra za sobu.

Prosečna zakupnina stana u Roterdamu iznosi 1.795 evra, a u Hagu 1.790 evra.

U Roterdamu su cene stanarina porasle za 15,8 odsto međugodišnje, a u Hagu za čak 25,6 odsto.

Amsterdam

Foto: Shutterstock

 

 

Na listi deset najskupljih gradova za iznajmljivanje se nalazi još jedan holandski grad, Utreht, koji je zauzeo sedmo mesto sa prosečnom kirijom od 1.746 evra.

Holandsko udruženje zakupaca Vonbond saopštilo je da je šokirano rezulatima istraživanja.

Već smo znali da su stanarine visoke, ali činjenica da smo izašli kao "pobednici" ovog istraživanja, odnosno gubitnici, je tužna vest, smatra Marten Vidermajer iz organizacije Vonbond.

Prema njegovom mišljenju, istraživanje je pokazalo da su cene iznajmljivanja u Holandiji previsoke i da moraju da se ograniče, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading