Ibica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Ovakav život je alternativa, manje je komforno, ali mi omogućava da ostanem da živim na ostrvu", poručuje Cezar Nebrera, koji već tri godine živi u svom automobilu na Ibici.

I dok je ovo ostrvo jedna od omiljenih destinacija za turiste ,,sa dubljim džepom", pa tako i bogatije Srbe, većina lokalnog stanovništva ne može da priušti sebi krov nad glavom.

Ibica

Foto: Shutterstock

 

Kako Cezar dodaje, život u stanu je postao skoro pa nemoguć zbog cena najma. Prošle godine, IGC, predstavničko telo policijskih snaga civilne garde, saopštilo je da "troje ili četvoro" njegovih službenika živi u vozilima na ostrvu.

Ostali meštani su pribegli životu u šatorima, ili u osnovnom, zajedničkom smeštaju.

- Mnogi ljudi završavaju u prilično bednim uslovima, a mi počinjemo da viđamo sirotinjske četvrti širom ostrva - poručuje Daniel Granda, portparol Unije stanara Ibice i Formentere.

- Bez mogućnosti da nađemo smeštaj koji nam omogućava da normalno živimo, mi koji živimo na ostrvu imamo osećaj da smo gurnuti sa njega - dodaje.

Ibica

Foto: Shutterstock

 

 

Izabel Marija Perez, koja je tražila pristupačan smeštaj na ostrvu, kaže da jednokrevetna soba košta između 700 i 1.000 evra mesečno, dok skroman stan košta oko 1.500 evra piše Bi-Bi-Si.

Sa populacijom od samo 160.000 ljudi, Ibica je prošle godine primila blizu četiri miliona turista, što je novi rekord, a 84 odsto njene ekonomske aktivnosti povezano je sa turizmom, navodi lokalna vlada. Dok njeni hoteli, restorani i klubovi obezbeđuju obilje zaposlenja, veliki deo njegovog smeštaja je dostupan samo po kratkoročnim turističkim cenama, a lokalni radnici se plaćaju van tržišta.

Lokalne vlasti uglavnom pripisuju stambeni problem vlasnicima kuća u stambenim oblastima Ibice koji krše zakon nudeći svoju imovinu za kratkoročni zakup, dok lokalni zakoni navode da moraju da iznajmljuju najmanje šest meseci u isto vreme. Lokalna vlada kaže da je od 2019. godine izrekla kazne od oko 4 miliona evra u vezi sa nelegalnim aktivnostima u sektoru turizma, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading