vrnjačka banja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U skladu sa ovakvim interesovanjem uvećavao se i smeštajni kapacitet, su u ovde, u srcu Raške oblasti, na oko 200 kilometara od Beograda, nicali velelepni hoteli, vile, kongresni centri, sređivani objekti sa apartmanima i sobama i je sada je ponuda vrlo bogata. Uprkos tome, često je smeštaj unapred popunjen, čemu su doprineli i vaučeri za odmor koji su aktuelni u našoj zemlji poslednjih godina.

Cene smeštaja u Vrnjačkoj Banji

Prosečna cena smeštaja po noćenju u ovoj "kraljici banjskog turizma" iznosi oko 30-35 evra. Taj iznos se odnosi na prenoćište u apartmanima, a pretraga se odnosila na prenoćište tokom predstojećeg vikenda.

Za oni koji žele da april provedu u Vrnjačkoj Banji i pevuše Čolinu pesmu sa izmenjenim tekstom, mogu iznajmiti smeštaj na oko 500 metara od centra za 32 evra. Vlasnik naglašava dobru lokaciju, odnosno blizinu svih atrakcija kao što je, na primer, čuveni Most ljubavi. Obezbeđen je i parking. Ovaj apartman ima 1 spavaću sobu, kuhinju sa rernom i frižiderom, TV, prostor za sedenje i 1 kupatilo sa tušem. Kako se još navodi, smeštaj se nalazi u takozvanoj geotermalnoj zoni, u blizini je veliki broj toplih izvora u kojima se gosti mogu opustiti.

vrnjačka banja

Foto: Shutterstock

 

 

Može se naći i manji apartman u centru grada za 25-26 evra, kako smo videli u jednoj ponudi na popularnoj platformi.

Od 40 evra pa naviše košta noćenje za dvoje u modernije opremljenim objektima. Na primer, za tu cenu možete boraviti u apartmanu sa 2 spavaće sobe. Mnogi koji su boravili u ovom smeštaju su pozitivno ocenili veliku i kompletno opremljenu kuhinju, ali i velelepni vrt pogodan za organizovanje roštilja i drugih manjih proslava.

Banjske vile su oduvek imale poseban šmek. Na primer, 47,5 evra tačno je potrebno iskeširati za noć u jednoj izvanrednoj vili u Vrnjačkoj banji. Takse i naknade iznose 2 evra. Takozvana "komfor trokrevetna soba" u sličnoj vili košta 66 evra. Još jedna smeštajna jedinica je ostala u apartmanu za 2 odrasle osobe površine 40 kvadrata koji košta 50 evra za noć! Ima dva kreveta, "ekstra veliki bračni" i kauč na razvlačenje.

vrnjačka banja

Foto: Shutterstock

 

 

Najpoznatiji hoteli u Vrnjačkoj Banji su: Fontana, Promenada, Zvezda, Slavija, Orion, Slatina, Železničar, Snežnik, Park i Aleksandar. U nekim od njih je prosečna cena noćenja od 120 pa naviše, ali se povoljnija ponuda može naći u nekom od brojnih mini-hotela.

Moglo bi se besomučno pretražirati po internet-ponudama za smeštaj u Vrnjačkoj banji jer ona raspolaže smeštajnim kapacitetima od preko 15.000 ležaja, ali smo mi istakli smo neke reprezentativne primere. Ono što ne može da se nađe u prvih mah prilikom "onlajn pretrage" jesu privatne sobe koje iznajmljuju lokalni stanovnici. Na taj način onda boravak u banji može biti dosta isplativiji.

Šta se leči u Vrnjačkoj Banji?

Vrnjačka Banja ima 7 poznatih izvora mineralnih voda, a za lečenje se koriste četiri: „Topla voda”, "Snežnik", "Slatina" i "Jezero". Preostala tri su "Beli izvor", "Vrnjačko vrelo" i "Beli izvor".

Blagotvorna dejstva ove banje, koja je naiv dobila po selu u čijem ataru se nalazila, koriste sejoš od perioda antike, a otkriće mineralne vode u novije vreme vezuje se za izlečenje bolesnog konja vrnjačkog paroha Hadži Jeftimija Popovića, navodi se na sajtu Turističke organizacije ovog mesta.

vrnjačka banja

Foto: Shutterstock

 

 

Kako piše stranica "Banje u Srbiji", lečenje se sprovodi pijenjem, kupanjem, inhaliranjem i ispiranjem mineralnim vodama. Najbolje je ići na preporuku lekara, a važno je napomenuti da se u Vrnjačkoj Banji nalazi i specijalizovana bolnica „Merkur“.

Ove mineralne vode lekovito deluju na šećernu bolest( dijabetes tip1, tip 2 i komplikacije), stanje posle preležane žutice, bolesti žučne kese i žučnih puteva, oboljenja pankreasa, čir želuca i dvanaestopalačnog creva, neinfektivna oboljenja tankog i debelog creva, oboljenja organa za varenje, stanje posle hirurškog odstranjivanja žučne kese, hronična ginekološka oboljenja i sterilitet, infekcije bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva, reumatske bolesti...

Atrakcije Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja ne leči samo fiziološka stanja, nego i ljubavne muke sudeći po tome što je Most ljubavi turistima prva asocijacija na ovu banju u Srbiji. Gotovo da nema onoga ko je posetio Vrnjačku banju, a da nije zaključao katanac sa inicijalima voljene osobe u ime "večne ljubavi". Navodno je nastao je kao uspomena na ljubav jedna učiteljice Nade prema oficiru Relji, o čemu priča datira još od pre Prvog svetskog rata.

vrnjačka banja

Foto: Shutterstock

 

 

Isto tako, u slavu ljubavi i dobrog provoda organizuju se i brojne manifestacije i koncerti, a čuven je i Vrnjački karneval. Najskoriji događaj, prema Kalendaru dešavanja, jeste Sajam cveća i starih zanata, koji se održava na Promenadi od 26. aprila do 7 maja.

Kultura i istorija ne manjkaju ovom kraju, pa se tako može otići do Rimskog bunara ili Zavičajnog muzeja, zatim obići Hram rođenja presvete Bogorodice, dok se u okolini Banje nalaze se neki od najlepših srpskih manastira - Žiča, Studenica, Ljubostinja i Stubal, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading