Prevare za aranžmane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nagli skok cena letovanja neprijatno iznenađuje građane. Grčka, mnogima omiljena destinacija kojoj su se rado vraćali, postaje nepristupačna. Ponuda putovanja preko agencija je takva da se mora dobro istražiti i shodno budžetu odlučiti se za uslugu i destinaciju ili odustati od brčkanja u moru.

- Pamtim vreme kada smo nas troje za 450 evra letovali u hotelu - požalio se Predrag M.

- Sada kada sam počeo da istražujem ponudu, Pefkohori, Sarti, u avgustu bi koštalo do 550 evra po osobi! Isti takvi apartmani ne tako davno koštali su ukupno 600 evra. Sada moram dobro da promislim i vidim šta mi se više isplati. Ako već dajem toliki novac, onda hajde da bar obezbedimo doručak i večeru.

Prevare za aranžmane

Foto: Shutterstock

 

Cena se neznatno razlikuje ukoliko se do Grčke otputuje sopstvenim prevozom. Međutim, kada se u računicu uvrsti i utrošeno gorivo u oba smera, malo šta ostane u šteku. Mnogim turistima omiljeno grčko ostrvo - Tasos ovog leta ostaće nedostupno, budući da samo soba košta 850 evra po čoveku. Sudeći po dostupnim cenovnicima agencija, trenutna situacija pokazuje da se letovanje u apartmanima, bez obezbeđene hrane, vrlo približilo ceni hotelskog smeštaja u Grčkoj, ali i ostalim letnjim destinacijama, kao što su Egipat ili Crna Gora.

Prema rečima Milana Lainovića iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, poskupljenje aranžmana bila je neminovnost. Kako kaže, naša zemlja dostigla je najveći skok cena, pa ne čudi da je i u drugim zemljama letovanje poskupelo.

- Cene goriva, nafte i energenata su uzročnik poskupljenja svuda - kaže Lainović.

- Iako zvuči skupo, letovanje u Grčkoj je skoro 50 procenata jeftinije nego što bi koštalo letovanje u Srbiji. Mi nemamo more. Evo, na primer, u Vrnjačkoj Banji hotelski smeštaj vrlo je teško naći ispod 150 evra dnevno. Pomnožite to sa deset dana, koliko najčešće turisti biraju da provedu na moru. O cenama na Kopaoniku i Zlatiboru tek da ne govorimo.

Kako navodi, u odnosu na prošlu godinu, već je zabeleženo povećanje prodaje aranžmana od 51 procenta. To je značajan pokazatelj da i dalje naši građani žele što pre da rezervišu letovanje, ne bi li ostvarili popuste, koji su dostizali i 50 procenata. Lainović napominje da se ne očekuje da apartmanski smeštaj u Grčkoj dodatno poskupi u odnosu na postojeće cene.

- Najveći broj Srba i dalje bira apartmane, a Grčka je godinama po njima i prepoznatljiva. Naši turisti vole da borave u takvom tipu smeštaja i već dugo vremena je interesovanje aktuelno - kaže Lainović.

Inače, kako su nam rekli u jednoj poznatoj turističkoj agenciji, uprkos poskupljenjima, interesovanje za letovanja je veliko, pogotovo u predsezoni tokom maja i juna, kada su cene nešto povoljnije. Porodice sa malom decom trenutno su najčešći klijenti. pišu Novosti.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading