Bankomat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Najveća komercijalna banka Etiopije pokušava da povrati milione nakon što je greška omogućila klijentima da podignu gotovinu koju nisu imali. Osoblje u državnoj Komercijalnoj banci Etiopije (CBE) nije odmah uočilo problem i, do trenutka kada je primećen i zaustavljen, oko 40 miliona dolara (36,7 miliona evra) je "napustilo" zgradu.

Šef banke Abe Sano otkrio je gubitak lokalnim novinarima, pošto je izvestio da su veći deo novca izvukli studenti preko svojih CBE računa. Inače, vest o grešci, koja se dogodila prošle subote, preneta je preko VhatsApp-a i drugih grupa za ćaskanje.

Bankomat

Foto: Shutterstock

 

 

Kako se navodi, studenti obližnjih fakulteta formirali su duge redove na bankomatima u kampusu dok su žurili da podignu novac, zaustavljajući se tek kada su policajci stigli da intervenišu.

Centralna banka Etiopije, koja nadgleda finansijski sektor zemlje, rekla je da se kvar dogodio tokom rutinskih "aktivnosti održavanja i inspekcije", dok je predsednik CBE Sano naglasio da nije reč o sajber napadu.

- Na račune kupaca to nije uticalo i nije bilo razloga za uzbunu - dodao je on.

Neki univerziteti su pozvali svoje studente da vrate novac, ali za sada nije poznato koliko je taj apel bio uspešan. CBE kaže da svako ko vrati novac neće morati da se plaši krivičnih prijava, prenosi Euronews.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading