NAJČEŠĆA VRSTA SAJBER NAPADA Dobro razmislite pre nego što se povežete na otvorenu WiFi mrežu!
Shutterstock

Sigurno ste se do sada našli u situaciji da, kada sednete u kafić ili restoran, proverite da li postoji neka otvorena WiFi mreža na koju možete da se povežete, jer ne želite da postavite već dobro poznato pitanje konobaru: „Izvinite, koja je šifra za net?“

Otvorene WiFi mreže u kafićima, restoranima, na fakultetima i u drugim ustanovama, nude brz pristup internetu, bez potrebe za unosom lozinki. Međutim, kada se povežete na otvorenu mrežu nesvesno dajete pristup zlonamernim hakerima da jednostavno i brzo ukradu vaše podatke (lične informacije, adrese, brojeve bankovnih računa itd).

Zlonamerni haker: Čovek u sredini

Zamislite da šaljete osetljive poslovne informacije putem email-a ili obavljate bankovnu transakciju dok ste povezani na otvorenu WiFi mrežu. Informacije koje šaljete i primate na internetu putuju „kroz vazduh“, što vaše podatke čini ranjivim, a potencijalni sajber napadači mogu da ih presretnu i zloupotrebe.

Najčešći sajber napad koji se dešava putem otvorene WiFi mreže često uključuje tzv. „čoveka u sredini“ (Man-in-the-Middle“). Naime, zlonamerni haker postavi lažnu, otvorenu WiFi mrežu, koja, po imenu, izgleda kao prava.

Kada se povežete sa ovom lažnom mrežom, sajber napadač može da presretne, „prisluškuje“ i menja vašu komunikaciju na internetu, ali i da, ukoliko želi, ukrade vaše podatke. Izgleda da je pitanje: „Izvinite, koja vam je šifra za net?“ ipak bolje od krađe vaših ličnih podataka, zar ne?

Uz ova tri saveta ćete zaštititi vaše podatke na internetu

Povezujte se samo na proverenu i autentičnu WiFi mrežu. Izbegavajte poslovnu komunikaciju i obavljanje osetljivih finansijskih transakcija na otvorenim WiFi mrežama. Svu važnu i osetljivu komunikaciju vodite preko zaštićene WiFi mreže, za koju znate čija je i koju „štiti“ lozinka. Na ovaj način ćete smanjiti rizik od neovlašćenog pristupa ličnim informacijama.

Redovno menjajte lozinke na vašim uređajima. Različite šifre na vašim online nalozima bi trebalo da menjate na svakih tri do šest meseci, jer čak i ako sajber napadač uspe da pristupi vašim podacima, on će imati ograničeno vreme da ih zloupotrebi. Ovakva navika smanjuje rizik od različitih vrsta sajber napada i omogućava visok nivo bezbednosti vaših uređaja i ličnih podataka.

Preuzmite i aktivirajte VPN aplikaciju. Upotreba virtuelnih privatnih mreža (VPN), koje dodatno enkriptuju vaš internet saobraćaj, otežava pristup zlonamernim hakerima. Ova aplikacija je jednostavna za preuzimanje, a pomaže u čuvanju privatnosti i zaštite vaših podataka tokom korišćenja otvorene WiFi mreže. 

Sigurnost na internetu postala je jedno od ključnih pitanja današnjice. Svakodnevno povezivanje na različite WiFi mreže zahteva da budemo korak ispred zlonamernih hakera, svesni potencijalnih sajber pretnji. Zato, sledeći put kada budete želeli da se „prikačite“ na WiFi, budite sigurni da znate čiji je bežični internet u pitanju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading