Etiopija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nakon što je rudarenje zabranjeno u Kini iz ekoloških razloga, kineski rudari bitcoina traže novo mesto koje nudi pristupačnu električnu energiju i prijateljsku regulativu. Od prošlog proleća oni su počeli da ulaze na tržište Etiopije, i premu za rudarenje su tada počeli da postavaljju blizu električnih podstanica povezanim sa najvećom hidroelektranom u Africi, Etiopskom GERD.

Etiopija

Foto: Shutterstock

 

Prema podacima Luxor Technology, Etiopija ima na raspolaganju 5,3 gigavata instalisane snage uglavnom iz obnovljive hidroenergije, i još uvek nije do kraja gotov projekat.

Sa fiksnom tarifom električne energije od 3,14 dolar centi po kilovat satu, Etiopija tako njima nudi izuzetno niske i samim tim visoko konkurentne operativne troškove. Samo se podsetimo da je 80 odsto troška rudarenja ove kriptovalute trošak električne energije.

Iako ova istočnoafrička zemlja zabranjuje trgovinu kriptovalutama, od 2022. godine na snazi je pro rudarska regulativa. Tamošnja Vlada legalizovala je ovu delatnost najpre jer kompanije za rudarenje struju koju potroše plaćaju u stranim valutama.

Ova odluka između ostalog, pišu strani mediji, došla je u kontekstu sve veće povezanosti i prijateljstva Etiopije i Kine. Nekoliko kineskih kompanija je do sada investiralo u hidroelektranu GERD.

Trenutno Etiopija ima potpisane ugovore sa 21 kompanijom koja rudari bitcoin, a samo 2 dve od njih nisu kineske.

Satoshi Nakamoto, bitkoin, kriptovaluta

Foto: Shutterstock

 

U decembru kompanija iz Kine BWP objavila je na X-u da otvaraju centar za rudarenje kriptovaluta snage 120-megavata. CEO kompanije, Vitali Boršenko istakao je nekoliko prednosti pored jeftine struje iz obnovljivih izvora.

- Idealna temperatura je između 5 i 25 stepeni Celzijusa, istakao je on navodeći da je Adis Abeba na 2.400 metara nadmorske visine i da je tehnički na višoj nadmorskoj visini od većine alpskih skijališta.

Da je interesovanje u Kini veliko, pokazuje i činjenica da kineske kompanija gledaju da što brže registruju firme u Etiopiji i otpočnu sa rudarenjem. Jedna od glavnih prepreka koje zaobilaze, spor i temeljan proces dobijanja "zelenog svetla" za rudarenje, uspevaju tako što se registruju kao proizvodna ili poljoprivredna kompanija i brže stignu do priključka za struju, piše Bloomberg.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading