Vikendica na prodaju
Foto: Alo/Foto: Pixabay

Poreskim izmenama koje su stupile na snagu početkom ove godine povećano je oporezivanje kapitala i imovine, a najgore su prošli vlasnici vikendica u pedesetak gradova i opština u Hrvatskoj, gde su poreske obaveze višestruko porasle.

Za to su se odlučile sve opšine u Istri, a mnogi Slovenci imaju svoje vikendice u Istri. Pula, Buje, Fažana, Novigrad, Poreč, Umag, Rovinj - sve ove jedinice lokalne samouprave podigle su porez na kuće za odmor sa dva na pet evra.

novčanik

Foto: Shutterstock

 

 

Prema nezvaničnim podacima RTV SLO, Slovenci u Hrvatskoj poseduju više od 120.000 nekretnina. Samo prošle godine kupili su ih 3392, uglavnom vikendice.

Bilo je spekulacija o tome da li će povećanje poreza na vikendice naterati vlasnike da prodaju svoju imovinu. Davorka Ukota iz umaške podružnice agencije Remaks ne očekuje takav scenario.

kuća

Foto: Shutterstock

 

 

Veća taksa neće odvratiti nikoga ko je odlučio da kupi nekretninu u Istri od kupovine. Do sada nismo primetili nikakvu razliku u broju kupaca, ni među meštanima, ni među Slovencima. Čak imam osjećaj da je interes Slovenaca za kupovinu nekretnina u Istri još veći', rekao je Ukota.

Ova taksa je fakultativna, što znači da se mora plaćati samo u onim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile da ga uvedu. Vlasnici vikendica ili stanova koji se ne koriste za stanovanje moraju ih prijaviti Poreskoj upravi do kraja marta. Visinu poreza u navedenom rasponu utvrđuje predstavnički organ opštine, odnosno grada u kome se nepokretnost nalazi, a plaća se godišnje.

Izvor: Blic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading