novac
Foto: Shutterstock

- Zato poslodavci u gradovima sve teže pronalaze i zadržavaju kvalifikovanu radnu snagu - zaključili su.

Istraživanje je pokazalo i da radnici od poslodavaca očekuju i veliku finansijsku pomoć s visokim troškovima stanovanja.

Za potrebe studije PWC je prošle jeseni anketirao 4.200 zaposlenih u Nemačkoj starosti od 18 do 65 godina u 12 velikih gradova, uključujući Berlin, Hamburg, Minhen, Esen, Lajpcig i Hanover. Studija je reprezentativna, tvrde autori, prenosi Poslovni dnevnik.

novčanik

Foto: Shutterstock

 

 

Većini se život u velikom gradu sviđa zbog posla, kupovine, obrazovanja i kulturnih događanja, ali gotovo dve trećine ispitanika je nezadovoljno stanarinama, troškovima vlasništva nekretnine i brojem stanova dostupnih za najam.

Posebno je teška situacija na tržištu stambenog prostora u Štutgartu i Mihenu, pokazalo je istraživanje.

Neki radnici nezadovoljstvo iskazuju otkazom. Njih 11 odsto već je promenilo posao zbog visokih kirija. U starosnoj grupi od 18 do 34 godine broj se penje na 17 odsto.

Spremnost na promenu posla posebno je velika u Berlinu, gde je zbog visokih stanarina novi posao potražilo 19 odsto radnika, a njih 36 odsto razmišlja o toj opciji. Postotak je veći samo u Štutgartu, gde je njihov udeo dostigao 38 odsto.

Izvor: Blic

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading