fabrika
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Američko ministarstvo rada u sredu je zatražilo od saveznog suda da izda privremenu zabranu protiv "Faiette Janitorial Services" iz Tenesija nakon što su istražitelji otkrili da je kompanija 'zaposlila decu da čiste i dezinfikuju prostore i opremu tokom noćnih smena' u objektima za klanje mesa i živine, navodi se u saopštenju.

Maloletnici su korišćeni za čišćenje opasne opreme, kao što su cepci za glavu, izvlakači čeljusti, tračne testere za meso i makaze za vrat - navodi Ministarstvo rada u saopštenju za javnost u sredu.

fabrika

Foto: Shutterstock

 

 

Prema žalbi, Odeljenje za plate i sate Ministarstva rada "utvrdilo je da Fajet zapošljava maloletnike mlađe od 18 godina čiji je posao da čiste pod".

U izjavi za CNN, portparol Perduea rekao je da je raskinuo ugovor sa Faiette Janitorial Services pre podnošenja ove sudske prijave.

- Za rad maloletnika nema mesta u našem poslu ili industriji. Perdue ima snažne zaštitne mere kako bi osigurao da svi saradnici imaju zakonsko pravo da rade u našim objektima, i očekujemo isto od naših dobavljača - navodi se u izjavi Perduea.

fabrika

Foto: Shutterstock

 

 

- Da bi firma ispoštovala dogovorene rokove, preduzeće je zaposlilo najmanje 24 deteta, uzrasta od 13 do 17 godina za rad u noćnim smenama na čišćenju opasne opreme - navodi se u prijavi.

Kako se dalje navodi, najmanje jedan tinejdžer u ustanovi u Virdžiniji pretrpeo je teške povrede dok je bio zaposlen kod Fajeta.

- Dečak je oko 2.30 ujutru uhvatio mašinu da ukloni komad krhotina, dok je drugi zaposlenik uključio traku za montažu. Detetu je mašina pocepala podlakticu, što je izazvalo značajan gubitak krvi i teške posekotine - navodi se u pritužbi.

fabrika

Foto: Shutterstock

 

 

- Zapošljavanje dece na opasnim zanimanjima predstavlja grubo kršenje Zakona o pravednim radnim standardima koje nikada ne bi trebalo da se dogodi. Mi marljivo radimo sa drugim saveznim agencijama na borbi protiv eksploatacije dečijeg rada širom zemlje -  rekla je advokatica rada, Seema Nanda, u saopštenju za medije.

Telefonsko ročište zakazano je za 3. mart, pokazuju sudski spisi.

Izvor: CNN

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading