VLADA SRBIJE USVOJILA VAŽNU UREDBU Kazne za nelegalnu eksploataciju i do 300 puta veće
Alo.rs/I.D.

Uredbom se uvećavaju iznosi naknade štete za eksploataciju mineralnih sirovina bez odobrenja.

Uredbom koja je doneta na osnovu izmenjenog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, usvojenog u aprilu, propisuje se da se naknada štete za nelegalnu eksploataciju plaća u visini trostruke tržišne vrednosti iskopane mineralne sirovine, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Prethodnim propisima, za sirovinu eksploatisanu bez potrebnih odobrenja, postojala je obaveza plaćanja naknade štete u istom iznosu kao i kad se eksploatacija vrši legalno, kaže se u saopštenju.

Primera radi, za eksploataciju kamena kao tehničkog građevinskog materijala nelegalnom eksploatacijom po novoj uredbi plaća se naknada štete u 60 puta većem iznosu. Poređenja radi, ako je ranije za nelegalno eksploataciju 80.000 tona kamena, sa naknadom od 24 dinara po toni, plaćana naknada štete u iznosu od 1,9 miliona dinara ili oko 16.000 evra, prema novoj uredbi, na tržišnu vrednost sirovine od 475 dinara po toni u trostrukom iznosu, naknada štete se uvećava na 114 miliona dinara, odnosno skoro milion evra. Kod mineralnih sirovina veće vrednosti, iznos naknade štete uvećava se i do 300 puta u odnosu na ranije propise.

Pored uvećane naknade štete, za nelegalnu eksploataciju predviđene su zabrana rada i kazna za privredni prestup u iznosu do 3.000.000 dinara, koje se izriču na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora.

Uredba je doneta kako bi se sprečila i sankcionisala nelegalna ekpsploatacija mineralnih sirovina i obeshrabrilo izvođenje eksploatacionih radova bez odobrenja, uz ostvarivanje većeg finansijskog efekta za budžet u slučajevima kršenja zakona.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading