Bjelovar
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Bjelovar u ovom trenutku ima u 200 miliona evra projekata, najvećim delom finansiranih iz evropskih fondova. To je vrednost pola Pelješkog mosta, izjavio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak koji je s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU, Šimom Erlićem danas obišao jedan od ključnih projekata – geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu.

U Korenovu je 9. februara počelo bušenje koje će trajati oko dve nedelje, a očekuje se da se na dubini od 1500 metara pronađe voda temperature 70 – 80 stepeni C. U tri dana stiglo se do 293 metra. Stavljene su sve cevi u bušotinu, izvršeno je cementiranje između cevi i stijenke bušotine, te se nastavlja bušenje.

Projekt geotermalne bušotine ukupno je vredan 4,4 miliona evra, a sufinansirali su ga s 1,3 miliona evra Vlade Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te s milion evra Ministarstvo regionalnog razvoj i fondova EU, dok ostatak finansira sam grad Bjelovar.

- Bušotina s nalazi u centru poslovne zone Veliko Korenovo, a najveća prednost je to što će u neposrednoj blizini prolaziti brza cesta koja bi trebala biti gotova do 1.1. 2026.”, kazao je Hrebak.

Bjelovar

Foto: Shutterstock

 

 

Dodao je da će projekt bušotine biti gotov za četiri nedelje, a plan je da ova geotermalna bušotina za par godina greje ne samo celu poslovnu zonu gde se mogu graditi staklenici, sušare i poduzetničke hale, nego i Terme Bjelovar, te Bjelovarski sajam. Prema gradonačelnikovim rečima, Bjelovar je, kao grad s najnižim porezima u Hrvatskoj, idealna oaza za investicije, a samo u narednih nekoliko godina, u poslovnoj zoni Korenovo, trebalo bi se zaposliti preko 2.000 ljudi.

- Bjelovar će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će se grejati i koristiti geotermalnu energiju za svoje potrebe, najavio je Hrebak. Rekao je kako se u narednih deset godina na području grada planira izgradnja još pet geotermalnih bušotina čime bi Bjelovar postao energetski potpuno održiv grad.

- Ovo je projekt koji može promeniti Hrvatsku i ohrabriti i druge gradove da krenu našim stopama. Bjelovar je prvi grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmakao sa sprovođenjem projekta geotremalne energije i počeo s bušenjem, kazao je Hrebak, naglasivši dobru saradnju grada, županije i resornog ministarstva.

Bjelovar

Foto: Shutterstock

 

 

Ministar Erlić prilikom poseta Bjelovaru, obišao je, osim geotermalne bušotine u Velikom Korenovu, i lokaciju Zelenog centra, te lokaciju budućeg Garden Housea na kojem će biti i Terme Bjelovar. Oba projekta finansiraju se iz ITU mehanizma.

Erlić je naglasio kako je Bjelovar predvodnik u Hrvatskoj među gradovima s ulaganjima u zelenu energiju i integriranim investicijama.

- Kao Vlada dajemo apsolutnu podršku gradonačelniku Hrebaku za ulaganja u geoterme, ali i u celi niz projekata koji će se vezati s integriranim ulaganjima kroz ITU mehanizam za gradove, kojim smo gradu Bjelovaru osigurali 22 miliona evra za projekte od kojih će neki upravo koristiti geotermalnu energiju, kazao je ministar. Podsetio je kako su geoterme neiskorišćen potencijal u Hrvatskoj, te dodao da su putem ITU mehanizma osigurali i sredstva za projekt Garden House, koji će takođe koristiti geotermalnu energiju.

Bjelovar

Foto: Shutterstock

 

 

Dodao je da su gradonačelniku uručili ugovor vredan 400 hiljada evra za provedbu ITU mehanizma, kao i još 15 thiljada evra za sprovođenje strategije koji će pomoći Bjelovaru u ovim projektima.

Župan Marko Marušić kazao je kako Bjelovar ima impresivne projekte i konkretne rezultate, te da je dobar primer za sve ostale kako bi se stvorili što kvalitetniji uslovi za život, piše Poslovni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading