prodavnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pekar iz austrijskog grada Vorarlberga dobio je od svog bivšeg poslodavca odštetu od 27.000 evra, pišu austrijski mediji.

Do tog je zaključka došla radnička komora u Austriji nakon što je muškarac dobio otkaz.

Pekar je radio prekovremeno 28 godina – a da za to nije plaćen!

Pekar je u firmi radio 28 godina. Njegov poslodavac iskoristio je dugotrajnu bolest kao razlog za otkaz svom radniku. Kad mu je retroaktivno proveravan radni odnos, pokazalo se da prekovremeni rad, noćne smene i usluge vikendom nisu bili uvek plaćeni.

Međutim, iznos naknade koju je sada dobio ne odražava ono na što bi radnik imao pravo.

- U sadašnjem slučaju, pekar je verovatno izgubio mnogo prekovremenih sati i bonusa tokom mnogo godina - rečeno je iz Radničke komore.

prodavnica

Foto: Shutterstock

 

 

Prema rečima stručnjaka, “neplaćeni rad se mogao utvrditi samo za poslednje tri godine”.

"NEPLAĆENI PREKOVREMENI RAD OPADA"

S druge strane, u Nemačkoj, “neplaćeni i plaćeni prekovremeni rad kontinuirano su se smanjivali u poslednjih deset godina”, objasnilo je Savezno ministarstvo za socijalna pitanja i rad.

To proizlazi iz statistike Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) o izračunu radnog vremena iz novembra 2023. godine. Broj neplaćenih prekovremenih sati po zaposlenom u 2022. iznosio je 20,1 procenat, dok je prosečan broj plaćenih prekovremenih sati iznosio je 14,2 procenta, piše Fenix magazin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading