Nemačka
Foto: Alo/Shutterstock

To je doprinelo slabostima na evropskom tržištu rada.

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj porasla je u oktobru na 5,8 odsto, što je najviši nivo od juna 2021. godine, jer su stagnirajuća ekonomija i viši troškovi zaduživanja naveli više kompanija da otpuštaju zaposlene, prenosi Fajnenešel tajms (Financial Times).

Savezna agencija za zapošljavanje prijavila je sezonski rast od 30.000 nezaposlenih u odnosu na mesec dana ranije, čime je ukupan broj nezaposenih u najvećoj evropskoj ekonomiji povećan na 2,61 miliona, što je za 165.000 više nego godinu dana ranije.

Međutim, agencija je navela da je dolazak više od milion izbeglica iz Ukrajine prošle godine takođe doprineo tome da se poveća stopa nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj porasla je sa pet procenata u martu prošle godine, ubrzo nakon početka rata u Ukrajini.

Agencija je saopštila da je priliv ukrajinskih izbeglica u Nemačku dodao 0,4 odsto stopi nezaposlenosti. Takođe je broj slobodnih radnih mesta koje su kompanije objavile u oktobru pao na 749.000, što je za 12.000 manje u odnosu na prethodni mesec i 98.000 u odnosu na godinu dana ranije.

Nemačka ekonomija smanjila se za 0,1 odsto u trećem kvartalu u odnosu na prethodni kvartal, prema podacima koji su objavljeni ove nedelje, potvrđujući njeno mesto kao jedne od najslabijih velikih svetskih ekonomija.

Očekuje se da će stopa nezaposlenosti u evrozoni ostati na rekordno niskom nivou od 6,4 procenata, kada u petak budu objavljeni novi podaci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading