Bao Fan
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Pre godinu dana nestanak Baoa Fana, kineskog milijardera, dospeo je na naslovne strane tamošnjih, ali i svetskih medija - zbog reputacije ovog poslovnog čoveka, ali i zbog opsežne potrage koja je pokrenuta odmah po nestanku. O njegovom nestanku pisao je 17. februara prošle godine i naš portal. Danas je ovaj bankar, finansijer mnogobrojnih poslovnih projekata kao što su Tencent, Alibaba i Baidu, prvi čovek holding kompanije Kineska renesansa (China Renaissance Holdings Ltd), ponovo udarna vest: Vratio se - da podnese ostavku. 

 

 

U saopštenju njegove kompanije, navodi se da je Bao podneo ostavku "iz zdravstvenih razloga i da bi posvetio više vremena svojim porodičnim poslovima", javlja BBC.

Kompanija je, takođe, saopštila da će poslove koje je obavljao Bao Fan ubuduće biti u rukama Šieji Ji Đinga.

"Gospodin Bao nema neslaganja sa Upravnim odborom i ne postoji nijedno drugo pitanje u vezi sa njegovom ostavkom na koje akcionarima treba skrenuti pažnju", navodi se u saopštenju.

 

 

Bao je nestao u februaru prošle godine, u vreme kada su kineske vlasti ušle u sukob sa vodećim tehnološkim kompanijama koje su poočele da pokazuju znake otpora prema centralizovanom vođenju privrede.

Ovo nije prvi put da kineski milijarderi nestaju. Svakako najpoznatiji slučaj je vezan za osnivača Alibabe. Džek Ma nestao je krajem 2020. na tri meseca iz javnosti, nakon što je kritikovao tržišne regulatore u Pekingu.

U tom trenutku trebalo je da obelodani početak rada njegove kompanije za digitalna plaćanja Ant Financial - što bi ga najverovatnije učinilo najbogatijim čovekom u Kini, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading