OVO MESO NIKAD NE TREBA DA SE KUPUJE UNAPRED: Na ove stvari obratite pažnju tokom praznične kupovine!
Foto: promo

- Službene kontrole objekata pod nadzorom, planiraju se i sprovode u cilju utvrđivanja poštovanja opštih i posebnih uslova higijene hrane u skladu sa važećim zakonskim odredbama koje se odnose na provere mikrobioloških kriterijuma na osnovu analiza u primeni principa samokontrole i HACCP-a, poštovanja načela dobre higijenske i dobre distributivne prakse svih subjekata u poslovanju sa hranom.

kulinarski specijalitet

 

 

U svim objektima u maloprodaji (samousluge, prodavnice delikatesa, ugostiteljski objekti ,ribarnice, pijace) veterinarskom inspektoru se daju na uvid dokumenta kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla namenjene prodaji. Ukoliko se ne može dokazati sledljivost i poreklo, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništavanje iste kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi - navodi se u saopštenju.

Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi, apeluju na potrošače, da i pored stalnih kontrola i nadzora koje sprovodi veterinarska inspekcija da hranu kupuju isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama. Takođe može se kupovati na pijacama od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje.

Treba obratiti i pažnju na hranu životinjskog porekla koja je izložena prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine).

 

mesara

Foto: Shutterstock

 

 

Potrošačima se savtuje da obrate pažnju i na higijenu osoba koje ima dodir s hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom.

- Obratiti pažnju na postojanje deklaracije proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane. Poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije, naročito obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije. Obratiti pažnju na izgled, boju, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi). Ne kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano. Sačuvati fiskalne račune. U slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji - upozoravaju iz Uprave za veterinu.

Podsećaju i na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele, prenosi Kurir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading