OBJAVLJENA LISTA NAJJEFTINIJIH GRADOVA: Ova prestonica je na prvom mestu!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Lista se pravi tako što se upoređuje sa Njujorkom, referentnim gradom indeksom. EIU sastavlja cenu za više od 200 proizvoda i usluga, koji se pretvaraju u dolare. Zatim se svaki grad upoređuje u odnosu na Njujork, koji ima referentni rezultat od 100. Najskuplji gradovi na svetu ove godine, Singapur i Cirih, dobili su 104. S druge strane, Damask je postigao samo 13 prenosi Economist.

OBJAVLJENA LISTA NAJJEFTINIJIH GRADOVA: Ova prestonica je na prvom mestu!

EFE/Peter Foley

 

 

Bliski istok i Afrika čine veliki udeo na dnu liste, oni su dom za šest od deset najjeftinijih gradova na svetu. Ali neki delovi Bliskog istoka su mnogo skuplji: Tel Aviv u Izraelu i Aman u Jordanu su najskuplji u regionu, sa sličnim troškovima kao i mnogi gradovi u zapadnoj Evropi i Severnoj Americi. (Cene su prikupljene pre krize u Gazi).

U podsaharskoj Africi, od devet gradova uključenih u indeks, Harare, glavni grad Zimbabvea, je najskuplji. Duala, u Kamerunu, porasla je za 16 mesta na 112. mesto, uglavnom zbog apresijacije njene lokalne valute u odnosu na dolar.

EIU-ov indeks ne uzima u obzir cene u odnosu na plate. Egipat, Iran i Sirija, na primer, nastavili su da beleže dvocifrenu inflaciju ove godine. Cene su tamo možda niže nego u Njujorku, ali malo ko će ga smatrati pristupačnim, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading