Srpski dron u Parizu
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Republiku Srbiju na ovogodišnjem milpolu predstavlja inovativna kompanija PR-DC, koja će u Parizu posetiocima predstaviti svoje bespilotne letelice IKA20 i IKA Ctrl, i kamikaze. Kako navode iz kompanije, ovo je njihov 17. nastup na međunarodnim sajmovima i Pariz je poslednja destinacija mladih mašinskih inženjera iz Srbije za ovu godinu.

“Iako je očekivati da se pred kraj godine baterije prazne i da nas sve sustiže umor, kod nas je upravo suprotno, sada smo čini mi se najproduktivniji kako se kalendarska godina bliži kraju. Sumiramo sve postignuto i trudimo se da predstavimo svetu sve što radimo, a pogotovo inovacije u našoj lepezi proizvoda, kako bi nam izlaganje na svakom sajmu bilo drugačije i posebno. Tako smo odlučili da pariskoj publici u prvom redu predstavimo kamikaze, i već tokom današnjeg otvaranja uverili smo se da je to bio pravi potez pošto je interesovanje za njih izuzetno veliko. Pored njih, tu su dronovi iz serije IKA – IKA 20 i IKA Ctrl, koji sada već tradicionalno privlače pažnju kako privrednika, tako i običnih posetilaca“, kaže Miloš Petrašinović, glavni inženjer PR-DC.

Sajam Milipol organizuje se svake dve godine pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji s nekoliko vladinih tela. Prvo izdanje održano je 1984. godine, u vreme kada su informacioni sistemi bili u povoju, video nadzor tek počeo da se pojavljuje, i kada RAID (francuske elitne specijalne jedinice) još nije bio stvoren (tek godinu dana kasnije). Prema rečima Petrašinovića, za njihovu kompaniju ali i celokupnu vojnu i odbrambenu industriju Srbije, veoma je značajno da kompanije iz Srbije budu prisutne na ovakvim sajmovima. “To pozicionira našu zemlju zajedno sa ostalim industrijskim silama sveta, otvara mnoga vrata ne samo našoj firmi, već i svima ostalim srpskim kompanijama. Gledajući kako se Milipol razvijao, od prvog izdanja do sada, možete samo zamisliti kako će sve ovo izgledati za 50 godina. Zato je bitno sada ulagati u inovacije, pratiti kuda idu moderne tehnologije u odbrambenoj industriji i spremno dočekati budućnost”, navodi Petrašinović.

Jovana Letunica, menažerka kompanije, kaže da pariski Milipol duguje svoj ugled besprekornom profesionalizmu svojih učesnika, čvrsto međunarodnom karakteru, s obzirom na to da više od polovine izlagača dolazi iz inostranstva, kao i kvalitetu i obimu inovativnih rešenja koja su izložena. “Zaista je prestiž izlaganje u Parizu samo po sebi, a imajući u vidu kakva je postavka ove godine, prisustvo naše kompanije daje nam dodatni vetar u leđa za nove poslovne izazove koji nas čekaju naredne godine. Naš štand je u Hali 4, čiji je broj D067, i već prvog dana interesovanje je prevazišlo naša očekivanja. Kao što smo ranije rekli, nama je sada najveći zadatak da uvećamo naše proizvodne kapacitete, kako bismo isporučili sve ugovorene količine dronova i uverena sam da ćemo to ostvariti. Ponosni smo što našim uspesima doprinosimo i sveukupnom razvoju domaće industrije, podstičemo inovativna rešenja među mladim inženjerima u Srbiji jer kao što znate, na početku smo imali samo jasnu viziju i velike ideje, a danas stojimo u Parizu rame uz rame sa vodećim proizvođačima u odbrambenoj industriji na svetu. To je samo dokaz da se uz veliki trud i rad svaki cilj može ostvariti”, rekla je Letunica.

Milipol Paris trajaće. do 17. novembra 2023. godine u izložbenom centru Paris-Nord Villepinte.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading