SOBA BEZ KUHINJE 450 €, KAFA 8 €: Studentkinja iz Srbije otkriva kako se zapravo živi u bogatoj EU zemlji i zašto se vratila
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Mnogi su se zapitali zašto se odlučila na takav korak, kada je na TikToku objavila da se vraća u domovinu.

- Ostao mi je jedan ispit, koji mogu da polažem i onlajn. Dosta sam razmišljala da li da tražim posao ili da se vratim u Srbiju. Međutim, sad kad sam neko vreme provela u Beogradu, shvatila sam da sam toliko srećna ovde. Dve godine sam živela u Belgiji, ništa nije bilo toliko strašno, ali mi tamo nedostaje sve - započela je Anastasija.

- Plata se, takođe, dosta razlikuje u Belgiji i Srbiji, ali mislim da nekad treba da razmislite da li je to sve vredno. Ne mislim da je život samo preživljavanje da bih došla na vikend u Beograd i živela - odgovara Anastasija.

Anastasijini pratioci su se zainteresovali da čuju i kakvi su troškovi u Belgiji, kao i koliko se razlikuju u odnosu na Srbiju.

- Da biste dobili vizu, odnosno boravište tamo, fakultetu na početku uplaćujete određenu sumu novca, koju vam oni na mesečnom nivou vraćaju, kako bi bili sigurni da možete da isplatite stan i hranu. Iako to, uglavnom, nije dovoljno za mesečne troškove - ističe ona i dodaje da je u početku ta uplata iznosila 700 evra, a da su je sada podigli na 800.

Od uplate od 700 evra je plaćala stan u kom je živela, koji je jedva pronašla.

- Bila sam sa drugaricom i imale smo studio u studentskom domu, koji nije u sklopu fakulteta, već privatan. U tom domu smo imale sobe, krevete, kupatilo, i malu kuhinju, u kojoj nije moglo da se kuva, pa smo koristile onu koja je zajednička za ceo hodnik - nastavlja Anastasija.

Za takav studio potrebno je da se izdvoji 450 evra po osobi, za šta smatra da je preskupo za takav vid smeštaja.

Kada je reč o namirnicama, prvo što je primetila kada je došla je očigledna razlika u cenama, za šta smatra da su u Belgiji mnogo jeftiniji proizvodi u prodavnicama, dok je u restoranima nešto skuplje.

- Naravno, restorani su skuplji, ali ako se jede i sprema kod kuće, namirnice su mnogo jeftinije nego kod nas. U najgorem slučaju mi je trebalo 50 evra nedeljno - kaže Anastasija.

 

 

Kafe u kafićima su znatno skuplje nego u Srbiji, gde se za jednu plaća i do osam evra, ali to nije bio čest slučaj.

- Pored toga, na mesečnom nivou sam plaćala i karticu za telefon, što je iznosilo oko 20 do 30 evra. Ali, naravno, svi troškovi zavise od toga na koji način vi živite - zaključuje Anastasija, a prenosi Kurir

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading