novac
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Minimalni globalni porez na imovinu milijardera - od dva odsto - doneo bi 250 milijardi dolara godišnje, navodi se u danas objavljenom izveštaju istraživačke grupe za nadgledanje poreza Evropske unije (EU Tax Observatory), pri Pariskoj visokoj školi ekonomije.

Milijarderi trenutno plaćaju srazmerno daleko manji lični porez od drugih poreskih obveznika sa skromnijim sredstvima, jer mogu da prenesu svoje bogatstvo u lažne kompanije i tako izbegnu porez na dohodak, navodi se u Izveštaju o utaji poreza za 2024. godinu.

Prema našem mišljenju, ovo je teško opravdati. Ova situacija je pretnja za održivost poreskih sistema i društvenu prihvatljivost oporezivanja - rekao je novinarima direktor istraživačke grupe Gabrijel Zikman, prenosi CNN.

Koordinisani međunarodni pritisak na oporezivanje milijardera bi mogao da potraje godinama. On za sada ne postoji, ali koalicija zemalja koje imaju volju da sprovedu oporezivanje bi mogla da bude predvodnik novog trenda, smatra Zikman.

Da bi izbegli porez, bogati sve više ulažu svoje bogatstvo u nekretnine umesto na ofšor račune, a istovremeno se trude da iskoriste rupe u zakonu o minimalnom iznosu poreza na dobit kompanija od 15 odsto, zaključuje se u izveštaju.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading