MRAČNE PROGNOZE VODEĆE KUĆE: Da li se ponavlja krah iz 2001. godine?
pixabay

Vrlo neobično, ali analitičari Barclays-a su došli do zaključka kako bi cene deonica na velikim tržištima trebalo da kolabiraju, ako postoji želja da se zaustavi kolaps tržišta obveznica, koji sve više zastrašuje investitore.

Tako eksplicitna teza se vrlo retko može pročitati u velikim poslovnim medijima poput Blumberga, baš kao što je vrlo retko da kuće poput Barclays-a izlaze sa tako mračnim prognozama, piše Jutarnji list.

Drugim rečima, oni praktično kažu kako ništa neće zaustaviti rast prinosa na obveznice, praćen padom njihove vrednosti, ako ne dođe do potopa vrednosti rizičnije imovine.

Time, zapravo, najavljuju situaciju poput one kada je došlo do "pucanja balona": cene tehnoloških deonica su rasle eksponencijalno devedesetih, a nakon toga je došlo do 46-postotnog pada vrednosti dugoročnih obveznica tj. dot-com kraha.

Te 2001. slomilo se američko tržište deonica.

S obzirom na to da se u ekonomiji često dokazuje ponavljanje istorije kroz različite varijante, čini se da u Barclays-u "izvlače" logične zaključke, iako su predviđanja postala sve teža.

"Ne postoji čaroban nivo prinosa koji će, kada se postigne, automatski privući dovoljno kupaca da podstakne održivi rast obveznica", kažu analitičari u belešci.

"Kratkoročno, možemo zamisliti jedan scenario u kojem obveznice značajno rastu; ako rizična imovina naglo padne u nadolazećim nedeljama".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading