Sibir
Foto: AP/(HOGP)

Smešten na otprilike 700 kilometara od Arktičkog kruga, nalazi se grad Mirni, koji sadrži otvoreni rudnik dijamanata dubok više od 525 metara i prečnika oko 1,2 kilometra.

Bušenje jame u Sibiru je naručio bivši sovjetski vođa Josif Staljin 1957. godine, uprkos činjenici da zimske temperature od – 40 C stvaraju gotovo nemoguće uslove za korišćenje.

U to vreme, graditelji su bili primorani da koriste mlazne motore da odmrznu zemlju i dinamit da prođu kroz permafrost kako bi rudnik mogao da se izgradi.

On danas predstavlja jednu od najvećih rupa koje je čovek ikada iskopao.

Sve se ovo pokazalo vrednim, jer je do 1960. godine rudnik počeo da radi i pružao je obilje bogatstva.

 

 

Tokom prve decenije rada rudnika proizvodio je 10.000.000 karata dijamanata godišnje, od čega je 20% bilo visokog kvaliteta – i tokom svog životnog veka proizveo je dijamanata u vrednosti od oko milijardu funti.

Još veće otkriće bilo je kada je proizveo limun-žuti dijamant od 342,57 karata, najveći koji je ikada pronađen u zemlji.

2004. godine rudnik se iznenada zatvorio, a zvaničnici su izjavili da je bila poplava i da ne mogu dalje da kopaju, a ogromna rupa je ležala napuštena.

Rupa koja guta letelice

Vazdušni prostor iznad rudnika je takođe bio ograničen, jer je sama dubina rudnika značila da su male letelice i helikopteri mogli da budu uvučeni jer kada se hladan vazduh sa površine susreće sa zagrejanim vazduhom koji dolazi iz unutrašnjosti rudnika, on stvara dovoljno snažan vrtlog da uvuče stvari u svoje dubine.

Zato su ga neki nazvali i "crna rupa".

Rudnik je pretrpeo velike poplave u avgustu 2017.

Međutim, sada bi trebalo da bude ponovo otvoren 2030. zahvaljujući ruskoj rudarskoj kompaniji Alrosa.

Kompanija je najavila da će, nakon sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom, početi sa popravkom rudnika kasnije ove godine.

Kada se ponovo otvori, očekuje se da će rudnik raditi „još 50 godina“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading