DA LI JE PUTINOVA MOĆ UGROŽENA? Iluziju haosa u Rusiji možda stvara Kremlj, zapadni stručnjaci ukazali na pravu opasnost
Foto: Ilustracija

Pokojni šef plaćenika Jevgenij Prigožin je doduše prekinuo pokušaj puča i nije došlo do borbe za Kremlj, ali se taj pokušaj pamti. Ruski predsednik je pokazao slabost - najpre je govorio o "pregovorima", a onda o "izdaji", i to u razmaku od samo nekoliko sati, piše DW.

Nakon okončanja pobune, na Baltiku se razvila diskusija o stabilnosti Rusije. Direktor Centra kompetentnosti za stratešku komunikaciju pri NATO-u u Rigi, Janis Sarts, smatra da je marš vagnerovaca na Moskvu potresao Kremlj.

Istog je mišljenja i Martinš Vargulis, zamenik direktora letonskog Instituta za spoljnu politiku. On kaže da Putinovu vlast ugrožavaju snage unutar Rusije.

U međuvremenu, u Rusiji raste inflacija, vrednost rublje opada u odnosu na dolar i evro. Provladin propagandni list Izvestija žali se na to da se u ruskim regijama formiraju redovi pred benzinskim pumpama. A Rusija je treći po veličini proizvođač nafte u svetu. Pa i ruski napad na Ukrajinu ne teče po planu. Poslednjih nedelja uglavnom Ukrajinci javljaju o nizu manjih osvajanja terena.

Putinov položaj ugrožen?

Stefan Majster iz Nemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP) kaže za DW da to trenutno nije realno, s obzirom na to da je, kako kaže, Putinov režim propagandom i represijom uspeo veliki deo stanovništva da pridobije za sebe. On dodaje da se zapadne sankcije delom zaobilazi,te da su mnoga preduzeća, pa i ona sa Zapada, i dalje aktivna u Rusiji.

Majster doduše primećuje opadanje standarda ruskog stanovništva, ali prema njegovom mišljenju ne može biti reči ni o raspadu zemlje, niti o slabosti Putina. Meister tvrdi da bi izazov za Putina jednog dana mogao doći samo iz sigurnosnog aparata, ali trenutno je, smatra, ruski predsednik "čvrsto u sedlu" i raspolaže s dovoljno resursa da produži rat u Ukrajini još dve ili tri godine.

I Tobajas Fela, naučni saradnik Instituta za istraživanje mira i sigurnosnu politiku (IFSH), ne veruje da Rusiji "preti velika nestabilnost". On smatra da bi vlast mogla imati probleme ako bude htela da mobiliše dodatne trupe ili ako bi se ekonomska situacija drastično pogoršala. Fela kaže da je Rusija pokazala "vojnu sposobnost da uči" nakon najnovijeg teritorijalnog napredovanja Ukrajinaca na bojnom polju.

DA LI JE PUTINOVA MOĆ UGROŽENA? Iluziju haosa u Rusiji možda stvara Kremlj, zapadni stručnjaci ukazali na pravu opasnost

Shutterstock

 

Među zapadnim analitičarima se nagađa da Kremlj možda sam širi narativ o pretećem haosu u Rusiji. Cilj bi bio slabljenje zapadne podrške Ukrajini, jer bi Zapad, kako kažu, mogao "preboleti" ukrajinski gubitak teritorija, ali ne i ruske atomske rakete u pogrešnim rukama.

Putinovu moć mogu ugroziti samo tajne službe

Stefan Majster u te teorije ipak ne veruje. Prema njemu, Putinov sistem zapravo demonstrira snagu, između ostalog i Prigožinovom smrću. On ne veruje da Putinovu moć mogu ugroziti ni oligarsi, ni društvo, ni vojska, a ni osobe iz njegovog okruženja koje zavise od njega. Ipak, kako dodaje, jednog dana to bi moglo biti i drugačije u tajnim službama ili bezbednosnom aparatu.

Manji vojni porazi u Ukrajini ne ugrožavaju Putinovu vlast, smatra Majster i zaključuje da bi se to moglo promeniti tek kada bi Ukrajina uspela da povrati Krim i sva područja koja je okupirala Rusija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading