DVA KILOGRAMA SIRA PRODALI ZA 32.000 EVRA: Evo zašto im je pošlo za rukom
Foto: Shutterstock

- Znali smo da imamo dobar proizvod koji je teško pobediti - bez lažne skromnosti je za Times of London rekao proizvođač Đulijermo Pendas, koji je skupu poslasticu proizveo u porodičnoj fabrici u Los Puertosu.

Pendas je objasnio da je najskuplji sir na svetu jake arome koji sazreva u planinskim pećinama Asturije na severu Španije, a koji je nešto pre obaranja ovog rekorda na 51. godišnjem takmičenju sireva u Las Arenasu proglašen i najboljim Kabralesom, plavim sirom koji se pravi isključivo u spomenutoj španskoj pokrajini Asturias, prenosi Večernji list. 

Skupoceni kolut je prodat vlasniku restorana El Llagar de Colloto iz Ovieda Ivanu Suarezu koji je nakon aukcije rekao da mu nije bilo bitno koliko će ga platiti, jer ga fascinira strast lokalnih sirara prema zemlji i njihovim proizvodima, pa je bez griže savesti na aukciji podizao svaku ponudu. Suarez je inače kupio i prošli sir koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, takođe plavi Cabrales koji je 2019. prodat za 20.500 evra (22.129 dolara).

- Visoka cena ovog sira najviše proizlazi iz mukotrpnog procesa njegove izrade - rekao je proizvođač Pendas, objasnivši da se najskuplji sir na svetu pravi od kravljeg ili mešavine kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka koje prvo najmanje četiri meseca mora da odleži u planinskim pećinama u regiji Kabrales, smeštenoj u nacionalnom parku Picos de Europa.

Njegov je pobednički sir tako, dodaje, čak osam meseci dozrevao u pećini visokoj 1.400 metara (4.593 stope) na temperaturi od 7 stepeni Celzijusa "najmanje osam meseci". Nakon što odleži, ovaj se Kabrales pešice niz planinu prenosi do najbližeg puta, s kog se onda vraća na farmu i sprema za prodaju, piše NY Times.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
sir

Komentari (0)

Loading