marijan lukać
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Vlasnik nekoliko farmi koka nosilja, podsetimo, prošle godine morao je da usmrti 150.000 kokošaka, a tvrdi da mu je tada suparnik na tržištu zapretio da kad proizvođač "jednom ima salmonelu - uvek ima salmonelu".

- Događa mi se isto. Inspekcija je među 920 uzoraka koje su uzeli na analizu pronašla jedan sa salmonelom i sada moram da usmrtim 52.000 kokošaka. Jaja, naravno, ne prodajem. Ovoga puta je analiza trajala dvostruko duže od uobičajenih četiri-pet dana - rekao je Lukač.

Biznismen tvrdi da je žrtva nameštaljke i da konkurencija pokušava da ga izbaci iz posla kako bi uzela deo tržišta kompanije Lukač jaja.

Lukač navodi da inspektori nisu koristili sterilne vrećice kad su uzimali uzorke sa njegovih farmi nego su dolazili sa otvorenim vrećicama koje su možda već biti kontaminirane. Tvrdi da je reč o sprezi moćnijeg konkurenta i inspektora u kojoj moćni proizvođač jaja ostaje bez konkurencije i lakše preuzima tržište.

Navodi i da u Hrvatskoj postoji samo jedna laboratorija koji radi analizu na salmonelu i da je njegova kompanija prisiljena da dopusti analize u laboratoriji u čiju nezavisnost sumnjaju. Tvrdi da je samostalno slao uzorke na analizu izvan Hrvatske i kaže da nije bilo ni traga salmoneli.

Lukač je rekao da državna inspekcija nije reagovala na prigovor koji je poslao neposredno nakon prvog uzorkovanja, a u kome se žalio da posudica za analizu nije bila zapakovana u originalnu ambalažu.

Navlake za obuću koje koriste inspektori uzete su prema rečima biznismena iz otvorene kutije. Lukač navodi da to ostavlja mogućnost manipulacije rezultatima analize i to posebno što su tri radnika veterinarske stanice, koji su uzimali uzorke, pošpricali navlake nepoznatom tečnošću i u takvim navlakama šetali farmom.

- Takve uzorke su predali u najlon vrećicu, a niko nas nije informisao o kojoj je tečnosti reč i koji joj je sastav - rekao je Lukač.

Daodaje da ni vrećice u koje su stavljeni nazuvci poslani na analizu nisu bile zapakovane u originalnu ambalažu.

- U uputstvima za uzimanje uzoraka ministarstva poljoprivrede jasno je naznačeno da će se dobiti lažno pozitivni nalazi ako je uzorak neprikladno uzet ili u neprikladnoj ambalaži - rekao je Lukač, a piše Jutarnji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading