LJILJANA ŽIVI U ZEMLJI GDE JE MINIMALAC 2.200 EVRA Ipak na ovo nisu imuni ni oni
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

- Obični Australijanci boluju u 'srećnoj zemlji', neki više nego drugi, a za to ima mnogo razloga - rekla je ona na početku razgovora.

Ljiljana Vitorović je karijeru je započela u Sidneju, a nakon toga radila je i u Londonu za "Dow Jones Newswires" i "The Wall Street Journal". Pridružila se magazinu "The Australian" 2018. kao medijski pisac, pokrivajući korporativne i industrijske vesti. Novinar je od 1999. godine, pokrivajući širok spektar tema, uključujući spajanja i akvizicije, IPO, trendove u industriji i liderstvu.

Pitali smo je kakva je ekonomska situacija u Australiji trenutno, odnosno kako se svetska energetska kriza odrazila na troškove u ovoj zemlji.

- Mnogi Australijanci žongliraju sa rastućim troškovima, uprkos tome što imaju najniži nivo nezaposlenosti u poslednjih 50 godina, na nacionalnoj stopi od 3,6 odsto - kaže Vitorovićeva.

Dodaje da su se tokom poslednjih 18 meseci, građani ove zemlje suočavali sa većim troškovima energije i hipoteka, plus rastućom inflacijom i da, takođe, plaćaju mnogo više za svoje namirnice na blagajni u supermarketu nego što je to bilo ranije.

Krajem prošle godine godišnja stopa inflacije je dostigla rekordnih 8,7 odsto, što je bila najviša zabeležen inflacija u poslednjih 47 godina. Prema Zavodu za statistiku Australije (ABS), inflacija je pala u drugom kvartalu 2023. i trenutno iznosi 6 odsto, ali to je i dalje visoka vrednost za ovu zemlju.

Toga se dotakla i naša sagovornica, naglašavajući da je to "teško pogodilo obične Australijance, ali do sada nije nanelo preveliku ekonomsku štetu nacionalnoj ekonomiji čija je vrednost 1,7 biliona dolara, što je čini većom od Španije i skoro jednakom Rusiji".

Cene energenata u Australiji

- Kao i svuda u svetu, cene energenata su skočile nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022, ali u Australiji još i zbog - velikog "zelenog" pritiska da se udalji od uglja i gasa - kaže Vitorovićeva.

- Cena benzina je značajno porasla u Australiji od početka rata u Ukrajini početkom 2022. Trenutno je prosečna cena najjeftinijeg benzina 2,81 dolara po litru (298 dinara), što je "strmo" za lokalno stanovništvo, ali nije tako visoko kao za one koji žive u Evropi - rekla je ona.

Namirnice u Australiji

- Putovanje u supermarket je postalo skupa afera - šaljivo kaže Ljiljana - jer je, na primer, osnovna cena vekne hleba oko 2,96 dolara (313 dinara), a dva litra mleka se prodaju po ceni od 2,09 dolara (221 dinar).

Prema ABS, hrana je u Australiji u drugom kvartalu godišnje poskupela za 7,5 odsto, dok su na kvartalnom nivou cene porasle za 0,8 odsto u odnosu na period od januara do marta.

Prosečne plate u Australiji

Radnici sa minimalnom platom, koja je nedavno porasla na 15,62 dolara (1.591 dinar) po satu, najviše osećaju ekonomski bol, kaže naša sagovornica, a evo i zašto je to tako:

- Za nekoga ko radi 36 sati, to je jednako 562,48 američkih dolara nedeljno (59.656 dinara) ili 28.249 američkih dolara (2.996.100 dinara) za godinu. Možda mnogima zvuči dobro, ali to mora da pokrije pozamašne otplate hipoteke, struju, benzin, javni prevoz i račune za hranu - objašnjava Ljiljana.

Ipak, kaže da je većina prosečnih Australijanaca uspela da apsorbuje rastuće troškove, zahvaljujući uštedi koju su ostvarili tokom pandemije kovid-19.

- Međutim, neki ljudi su mnogo pogođeni, pa se mnogi se za pomoć obraćaju dobrotvornim organizacijama i bankama hrane - istakla je ona.

Cene nekretnina u Australiji: Kvadrat i do 11.000 evra

Razlika u iznosu kirije i ovde zavisi od lokacije, što je univerzalno pravilo, pa se razlikuje u najvećim gradovima, a Sidnej se naročito izdavaja po visini kirija.

- Stanovanje je lako najveći trošak života u Sidneju, sa prosečnom mesečnom zakupninom nameštenog stana od 85 kvadratnih metara u normalnoj oblasti oko 1.384 dolara (i.252 evra), prema Finderu. Poređenja radi, stanovanje u Melburnu je 23 odsto jeftinije nego u Sidneju - objašnjava naša sagovornica.

Cena kvadratnog metra za kupovinu stana u centru Sidneja iznosi 12.409 dolara (11.227 evra), a na periferiji i van grada je oko 6.864 dolara (6.210 evra), dodala je.

Ljiljana je navela i da je otplata hipoteka takođe skočila, zbog dvanaestog povećanja stope Rezervne banke Australije od maja 2022, pa je cena otplate stambenog kredita od velike banke je oko 7,3 odsto.

Bogati uživaju "punim kapacitetom"

Vraćajući se na to da u biti ekonomija ovog kontinenta nije pogođena, već samo obični ljudi, Vitorovićeva je za kraj objasnila da ipak ima mnogo onih koji žive na visokoj nozi i pored visokih troškova.

- S druge strane, oko milion Australijanaca bogatih gotovinom otputovalo je u inostranstvo tokom nedavnih školskih raspusta, a dve vodeće avio-kompanije u zemlji, "Kantas" i "Virgin", rade skoro punim kapacitetom - kaže Ljiljana.

To najbolje objašnjava i potvrđuje zanimljivost sa koncertom poznate svetske zvezde Tejlor Svift.

- Mnogi su izdvojili stotine i stotine dolara za karte za koncert američke pop pevačice Tejlor Svift. Majka u Adelaidi potrošila je 3,371 američkih dolara (3050 evra) za ulaznice za koncert i hotelski smeštaj za nju i dve ćerke da bi prisustvovale koncertu Sviftove u Sidneju sledeće godine.

 

Blic biz

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Safet Korleone

27.07.2023 08:07

Kako lupate odnos cijene dolara i evra da je to strasno, svaka vam cast.