Od jedne odluke sve zavisi, Evropa pred ozbiljnim izazovom
Foto: Shutterstock

Ugovori o tranzitu gasa između Rusije i Ukrajine ističu sledeće godine – ostaje neizvesno da li će zemlje poput Austrije ili Mađarske nastaviti da se snabdevaju iz Rusije. Ministar ekonomije Robert Habek sada jasno stavlja do znanja da će Nemačka smanjiti svoju industriju ako bude potrebno kako bi pomogla svojim susedima.

Nemačka bi, dakle, bila  prinuđena da smanji ili čak zatvori industrijske kapacitete ako se ne produži sporazum o tranzitu gasa između Rusije i Ukrajine.

- Po mom mišljenju, još nismo gotovi - rekao je Habek u ponedeljak na Istočnonemačkom ekonomskom forumu u Bad Sarovu, prenosi Welt.

On je pojasno da će odsustvo ruskog gasa, u količinama u kojima se on sada isporučuje, primorati vlasti EU da smanje proizvodnju ili da je u potpunosti zaustave, inače će se ljudi smrzavati!

Sporazum o tranzitu gasa između Moskve i Kijeva ističe 2024. godine i ne postoji siguran scenario za dalje isporuke – priznao je Habek i nastavio:

– Nemačka će, ako dođe do obustave isporuka, morati da deli gas sa zemljama istočne Evrope, a terminali za prijem tečnog gasa, koji su u izgradnji, neće biti dovoljni i za snabdevanje potrošača u tom regionu.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin ukazao da Ukrajina naziva Rusiju agresorom, ali da joj to ne smeta da ubire novac za tranzit ruskog gasa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading