KUPCI OVO NE ZNAJU Košmar prilikom kupovine stana, evo koji sprat je najtraženiji
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Stanovi su tokom poslednje dve godine gotovo duplo skuplji, a tražnja gotovo da ne opada. Proporcionalno, kvadrati su poskupeli širom Srbije, bez obzira na to da li je reč o novim, ili starim jedinicama.

Prosečna veličina stana

Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate popisa 2022.

Ocena je da stanovi u Srbiji imaju u proseku 74,7 kvadrata. Agenti, ipak, tvrde da je malo stanova po želji potencijalnih kupaca. Tvrde i da Srbi najčešće kupuju stan od oko 70 kvadrata u proseku, a dodaju i da se razlikuju i želje i uskusi, te da je i danas prilikom kupovine i dalje važna spratnost, piše Blic.

Koji sprat je najbolji?

Iskustva agenata govore da je najbolje posedovati stan na 2. spratu.

- Takve nekretnine mogu koštati i do 20 odsto više nego ostale u zgradi, koje su na "problematičnijem spratu". Razloga je više - kaže beogradski agent.

Dakle, i 1. i 3. se slabije kotiraju, iako su zlatna sredina u zgradi od četiri ili pet spratova. Argumenti za 2. sprat istovremeno su brojni od toga da je do stana lako doći bez lifta, do toga da ste blizu izlaza, ali i dovoljno daleko da vam prašina i buka ne dopire direktno sa ulice.

Na kom spratu kupiti stan pitanje je na koje se različito gleda iz više uglova. Nije isto da li su u pitanju mlađi ili stariji ljudi, bolesni ili zdravi, porodice sa malom decom ili bez, ljudi koji kupuju stan sad i ne misle da ga menjaju do kraja života. Još je mnogo faktora koji utiču na pitanje "kupiti stan na ovom ili onom spratu" ali izdvaja se i lokacija, spremnost da se plati više ili manje, i tako dalje....

Istina jeste da svaka roba ima svog kupca i da se nalazi kupac i za stan u soliteru na 10. spratu, ali i za stan na 1. ili 2. spratu.

Stanovi u sredini su bolji i zbog izolacije, nekako ste "ušuškani" među komšijama na svaki način, pa je zimi toplije, a leti hladnije, a to znači i manje komunalije i troškove struje...

Ipak, ono što je važan faktor, a što većina kupaca ne zna jeste neretka pojava kod stare gradnje. Naime, često se dešava da su zidovi koji vas razdvajaju od stana komšije tanki, pa "propuštaju" zvuke. Kada čujete komšiju u svojoj sobi, odmah vam postaje jasno da čuje i on vas.

Takođe, lepši je pogled sa terase na drugom nego na prvom spratu i bolja je osvetljenost.

Koji sprat je najmanje tražen?

S druge strane, nekako je najmanje poželjno potkrovlje i prvi sprat. U potkrovlju zna biti i hladno i vruće u zavisnosti od goba godine, zna i da prokišnjava, najčešće do vrata nema lifta...

Prvi sprat, pak, mnogi izbegavaju jer često imate osećaj da se na ulici "i da vam prolaznik vidi šta imate u tanjiru" . Prvi sprat je na udaru i zbog lopova, ali i zbog buke i prašine...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading