BRITANCI UHVAĆENI U PRLJAVIM POSLOVIMA! Otkrivena tajna firma za kopanje zlata, pokrenuta istraga!
Foto: Alo/Foto AP

Prema pisanju britanskog lista, Serabi Gold je otvorila rudnik Koringa u oblasti Amazona, na zemlji čiji vlasnik nije jasan.

Ova zemlja je navodno nelegalno zauzeta, ali prema brazilskom Zakonu u rudarstvu, kompanije mogu da sklapaju ugovore sa  "vlasnicima zemlje ili onima koji su je zauzeli", bez obzira da li su njihove tvrdnje u skladu sa zakonom.

Brazilska Agencija za zemljišta Inkra polaže pravo na ovu zemlju i sudi se sa Benediktom Netom, osobom koja je navodno nelegalno zauzela oblast.

Suđenje je još uvek u toku, a Serabi Gold bez smetnji nastavlja sa eksploatacijom na spornoj teritoriji i plaća Netu odgovorajuću kompenzaciju, tvrdi britanski list, koji je sproveo istragu zajedno sa svojim partnerima.
Inkra nije dala odobrenje britanskoj firmi da izvodi bilo kakve radove u oblasti Tera nosa, u kojoj se nalazi rudnik Koringa.

"Nadam se da će kompanija Serabi Gold biti kažnjena za primer drugim rudarskim firmama, posebno iz inostranstva, koje su danas u Amazonu i ne poštuju osnovna prava tradicionalnih zajednica", izjavio je brazilski tužilac Feliso Pontes Žunior.

Rudnik je počeo sa eksploatacijom prošle godine i izvukao 28,7 kilograma zlata iz Koringe, a u budućnosti planira da izvuče više od jedne tone zlata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nes

18.04.2023 17:43

Lopovi ostaju lopovi, navikli još iz doba kolonijalizma.