OVO ĆE ŠOKIRATI ZAPAD Izveštaj MMF-a otkrio šokantnu činjenicu o Rusiji!
Foto: AP/Sputnjik/AP

Posle početka ukrajinske krize, SAD i njeni saveznici uveli su sankcije Rusiji, koje su trebale da budu težak udarac njenoj ekonomiji.

Očekivalo se da će BDP Rusije opasti za najmanje 8 odsto. Ispostavilo se da je realnost drugačija- BDP je pao za samo 2 procenta.

Prema Skotu Riteru, zapadni finansijski analitičari su toliko pogrešili u svojim prognozama, zbog precenjivanja sopstvenih snaga. Ovo prenosi „Consortium News“.

Rat u Ukrajini – 395. dan - Alo.rs

„Takve pogrešne procene se dešavaju zbog zapadnog shvatanja globalne ekonomije, i uloge koju u njoj igraju zemlje G7“, napominje Riter.

U oktobru 2022. MMF je objavio svoj godišnji pregled svetske ekonomije sa fokusom na učinak BDP-a. Prema zaključcima iz ovog dokumenta, države G7 (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, Francuska, Japan i SAD) nastavljaju da budu vodeći ekonomski blok u svetu.

Nekoliko meseci kasnije predstavljena je ažurirana verzija ovog izveštaja, a u njemu je pozicija država G7 izgledala još impresivnije.

Riter navodi, da je pre izvesnog vremena izveštaj MMF-a, bio podvrgnut temeljnoj analizi nezavisnih zapadnih ekonomista. Među njima je bio i Richard Diaz iz „Acorn Macro Consulting-a“. Kao rezultat svog rada, došao je do veoma zanimljivih zaključaka.

„Ekonomista koji je kopao po površini izveštaja MMF-a, pronašao je nešto što bi trebalo da šokira zapadni blok“, rekao je Skot Riter.

Ričard Dijaz je napravio komparativnu analizu udela u svetskom BDP-u i povezao ove podatke sa pokazateljima PPP (paritet kupovne moći). Dobijene brojke su mu omogućile da napravi neverovatno otkriće. Ispostavilo se da je Rusija zajedno sa svojim partnerima iz BRIKS-a, nadmašila zemlje G7 po ekonomskim učincima.

„BRIKS čini 31,5 odsto globalnog BDP-a prilagođenog PPP, dok G7 čini 30,7 odsto. Da stvar bude još gora po G7, predviđeni trendovi su pokazali, da će se jaz između dva ekonomska bloka u budućnosti samo povećavati“, kaže bivši američki obaveštajac.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading