POZNATA AMERIČKA EKONOMISTKINJA UPOZORILA! "SAD srljaju u krizu, istu kao 2008. godine!"
Foto: Shutterstock

Stefani Pomboj, američka ekonomistkinja poznata po svojim predviđanjima kraha tržišta nekretnina ranih 2000-ih i globalnog finansijskog kolapsa 2008, upozorava da bi nedavni haos na bankarskom i tržištu kriptovaluta mogao da predstavlja početak još jedne krize.

"Ono sa čime se trenutno suočavamo je zaista ozbiljno", rekla je Pomboj, osnivač kompanije za ekonomska istraživanja "Majkro Mejvens" u intervjuu za "Foks njuz". "Na ivici smo finansijske krize u stilu 2008", dodala je Pomboj.

Pomboj je svoju procenu iznela nakon zatvaranja "Silikon veli benka". Kolaps SVB-a usledio je nakon ovonedeljnog zatvaranja zajmodavca kriptovaluta "Silvergejt banke", kao i bankrota prošle jeseni kripto firmi FTX, BlokFi i "Tri erous kapital".

Administracija predsednika Džozefa Bajdena pokušala je da ublaži zabrinutost zbog šire krize. Minisarka finansija Dženet Jelen objavila je saopštenje u kojem je navela da je američki bankarski sistem "i dalje otporan, a regulatori imaju efikasne alate za rešavanje ove vrste događaja".

Pomboj nije ubeđena i prozvala je Jelen zbog "apsolutno sulude" usredsređenosti na "raznolikost, jednakost i inkluziju" u vreme kada brzo povećanje kamatnih stopa otkriva krhkost američkog finansijskog sistema opterećenog dugom.

"Čujte, ne možete da podižete stope na rekordan način u ekonomiji koja ima rekordan dug uz maksimalne spekulacije i da ne očekujete nikakve posledice", rekla je ona. "Bilo je očigledno da će se ovo dogoditi, a sada vidimo da slabe karike u lancu pucaju. Oblasti u kojima su spekulacije bile najraširenije i najneverovatnije očigledno padaju."

Pomboj je dodala da se godine preteranog preuzimanja rizika "vraćaju da ih jako ugrizu za zadnjicu" i predviđa da će se situacija "veoma brzo razvijati".

Republikanski predsednički kandidat Vivek Ramasvami je naveo da je, baš kao i tokom finansijske krize 2008. godine, koja je delimično proistekla iz nastojanja savezne vlade da ublaži kreditne standarde u zajednicama sa niskim prihodima, neuspeh SVB-a možda podstakla politika.

U slučaju SVB-a, fokus na takozvane "održive finansije" ili ESG, možda je doprineo lošim odlukama o kreditiranju, rekao je on. "Kada ne naučimo lekcije, istorija se ponavlja."

Menadžer hedž fonda, milijarder Bil Ekman upozorio je da bi propast SVB-a mogao da izazove niz drugih bankrota problematičnih banaka, što bi izazvalo lančanu reakciju nalik 2008. jer "domine nastavljaju da padaju".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading