BAJDEN SPREMIO PLAN ZA NAPAD NA KINU! SAD uvode meru za mukotrpan obračun!
Foto: AP/AP Photo/Evan Vucci

Bajdenova administracija mogla bi da zabrani Amerikancima da ulažu u određene sektore u Kini, što je, kako ocenjuje "Volstrit džornal" novi korak za "očuvanje prednosti američke tehnologije" tokom sve veće konkurencije između dve najveće svetske ekonomije.

Ovaj medij imao je uvid u izveštaje koji su dobili poslanici na Kapitol Holu, gde piše da se razmatra novi regulatorni sistem za američka ulaganja u napredne tehnologije u inostranstvu - rizične za nacionalnu bezbednost.

Navodi se i da bi Bajdenova administracija mogla da zabrani neke investicije, a da istovremeno potencijalno prikuplja informacije o drugim ulaganjima kako bi informisala o budućim koracima.

Ne kaže se tačno koji su to tehnološki sektori koje Bajdenova administracija smatra rizičnim, ali se navodi da će u fokusu biti oni koji bi mogli da unaprede vojne sposobnosti rivala.

Upućeni za "Volstrit džornal" kažu da bi to mogle da budu oblasti poput proizvodnje poluprovodnika, kvantnog računarstva i nekih oblika veštačke inteligencije.

"Američki zvaničnici žele da spreče investitore da obezbede finansiranje i stručnost kineskim kompanijama koje bi, na primer, mogle da poboljšaju brzinu i tačnost vojnih odluka Pekinga", piše ovaj list.

Izveštaji takođe ne preciziraju ni koje bi zemlje potpadale pod nova pravila, ali upućeni kažu da će u se u praksi ovi propisi baviti američkim investicijama u Kini.

Savezna vlada je inače dugo proveravala strane investicije u SAD, u nekim slučajevima zabranjujući strana ulaganja u "osetljivim" oblastima.

Ali pravila koja regulišu američke investicije u inostranstvu bila bi novi korak i deo šireg napora Bajdenove administracije da ometa sposobnost Kine da razvija tehnologije za koje američki zvaničnici veruju da mogu predstavljati rizik za nacionalnu bezbednost. 

Prošle godine, SAD su uvele nova ograničenja izvoza naprednih poluprovodnika i opreme za proizvodnju čipova sa ciljem da uspore kinesko vojno napredovanje. 

Zvaničnici Bajdenove administracije takođe se obraćaju bliskim saveznicima u G7 kako bi dobili podršku konceptu ograničavanja ulaganja u Kinu.

G7 će biti domaćin serije sastanaka na visokom nivou u maju, kada bi grupa mogla da podrži ideju. Zvaničnik Evropske unije rekao je da su razgovori sa SAD o kontroli američkih investicija u inostranstvu u toku, ali da je EU daleko iza SAD u kreiranju takvog investicionog programa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading