IMPERIJA JAČA OD GLOBALNE KRIZE Gautam Adani, milijarder koji poseduje pola Indije - ove godine zaradio više od svih!
Epa/CAMERON LAIRD

Gautam Adani je, prema Blumbergovom indeksu milijardera, trenutno treći najbogatiji čovek na svetu, sa procenjenim bogatstvom od 126 milijardi dolara. On je u 2022. godini neverovatno povećao svoju imperiju uprkos globalnoj krizi.

PREVARA VEKA! "Zaposlili" ljude da broje vozove, kada su shvatili šta rade odmah su zvali policiju!

Industrijalac rođen u Ahmedabadu osnivač je poslovnog konglomerata "Adani Group", koji je najveći lučki operater u zemlji. Grupa se bavi poslovanjem u različitim sferama, od cementa, distribucije uglja, infrastrukturom, preko proizvodnje i prenosa električne energije, do medija i nekretnina.

Najbogatiji čovek u Aziji

Adani je najbogatiji čovek Azije, a na indijskoj lista bogataša časopisa "Hurun Report" iza sebe je ostavio indijske milijardere kao što su Šiv Nadar, Radžakišan Damani, SP Hinduja, Lakmi Nivas Mital i drugi.

Ova lista pokazuje da je šezdesetogodišnji tajkun prošle godine zarađivao 1.612 miliona indijskih rupija dnevno, svedočivši zapanjujućem skoku od 116 odsto u svojoj neto vrednosti da bi prestigao svoj najvećeg suparnika, predsednika "Reliance Industries" Mukeša Ambanija i tako zauzeo prvo mesto.

Na Blumbergovoj listi milijardera ispred Adanija su Bernar Arno, francuski mogul i vlasnik modnog brenda "Louis Vuitton" i Elon Mask, osnivač "Tesle" i vlasnik "Twittera". Zanimljivo je da se iza Gautama Adanija na 4. mestu nalazi dugogodišnji "kralj" ove liste - Bil Gejts.

IMPERIJA JAČA OD GLOBALNE KRIZE Gautam Adani, milijarder koji poseduje pola Indije - ove godine zaradio više od svih!

Printscreen

 

 

Najveći poslovni potezi u 2022.

Adani je nedavno završio kupovinu "Ambuja Cements-a" i "ACC-a" vrednu 6,5 milijardi dolara. Kupio je indijsku imovinu švajcarske firme "Holcim" za 10,5 milijardi dolara kako bi postao drugi po veličini proizvođač cementa u Indiji, a teži da preuzme lidersku poziciju.

U najnovijem razvoju, "Adani Grupa" je založila ceo svoj udeo u vrednosti od 13 milijardi dolara u "Ambuja Cements" i "ACC", izvestio je PTI. Prema ažuriranim propisima, grupa je svoj udeo od 63,15 procenata u "Ambuja Cements" i 56,7 procenata udela u "ACC-u" (od čega 50 procenata drži "Ambuja") prenela filijali "Deutsche Bank AG" u Hong Kongu.

Ovo je "u korist određenih zajmodavaca i drugih finansijskih strana", rekla je "Adani grupa" koja je sada objavila planove da udvostruči kapacitet proizvodnje cementa na 140 miliona tona u narednih pet godina.

Infrastrukturna grupa u Ahmedabadu, sa sedištem u Indiji, takođe je najveći indijski bliski proizvođač termalnog uglja i najveći trgovac ugljem. Trgovačka kuća grupe na berzi, prijavila je prihod od 9,3 milijarde dolara do 31. marta 2022. 

Adani kontroliše luku "Mundra", najveću u Indiji, u svojoj matičnoj državi Gudžarat.

Takođe, šezdesetogodišnji biznismen je u septembru 2020. godine kupio 74 odsto udela u Međunarodnom aerodromu u Mumbaju, drugom po prometu u Indiji. On je sada najveći aerodromski operater u zemlji.

Pored širenja svog portfolija, Adani želi da bude najveći svetski proizvođač zelene energije i rekao je da će uložiti do 70 milijardi dolara u projekte obnovljive energije. U planu su mu investicije kojim bi pomogo suzbijanje posledica moguće recesije u Indiji, poput zapošljavanja i razvoj socijalnog osiguranja.

Medijski mag

Gautam Adani je uspešno završio preuzimanje novinske mreže "New Delhi Television Ltd" (NDTV.NS) i kontrolisaće 64,71 odsto ove kompanije.

''NDTV će biti kredibilna, nezavisna, globalna mreža sa jasnim granicama između menadžmenta i uredništva'', izjavio je Adani.

Takođe je rekao da to ne vidi samo kao poslovnu priliku, već i kao veliku odgovornost. Time je stavio tačku na špekulacije da bi "AMG Media Network", Adanijeva medijska kuća, mogla uništiti nezavisnost indijske nacinalne televzije.

IMPERIJA JAČA OD GLOBALNE KRIZE Gautam Adani, milijarder koji poseduje pola Indije - ove godine zaradio više od svih!

youtube.com/Daily Mail

 

 

Napustio univerzitet, trgovao dijamantima

Gautam Adani je rođen 24. juna 1962. godine u gradu Ahmedabadu u zapadnoj indijskoj državi Gudžarat - odakle dolazi i premijer Narendra Modi.

Napustio je univerzitet nakon druge godine studija trgovine. Prva interesna sfera bila je industrija dijamanata u koju je ušao prvo kao sorter, a zatim kao trgovac u Mumbaiju.

Nakon što je njegov brat kupio kompaniju za plastiku, Adani je počeo da radi sa njim i počeo da uvozi PVC. Godine 1988. osnovao je "Adani Enterprises".

Danas većina njegovog bogatstva potiče od akcija koje poseduje, a njihova vrednost je enormno porasla u 2023. godini. "Adani grupa" se trenutno sastoji od sedam kompanija koje imaju 23.000 zaposlenih.

Oženjen je zubarkom Priti Adani. Ima dva sina, Karana i Jeeta, koji su takođe vrlo uspešni poslovni ljudi.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading