PAD STAMBENOG TRŽIŠTA ŠIROM STAROG KONTINENTA Cene nepokretnosti u drastičnom padu u zemljama Evropske unije
Alo.rs/V.Đ.

Širom Evrope cene nekretnina drastično padaju poslednjih meseci, primećuju analitičari.

Posle meseci predviđanja kada bi i gde stambeno tržište moglo prvo da padne, kontrakcija je prvo pogodila Švedsku.

DODELJENI NOVOIZGRAĐENI STANOVI PRIPADNICIMA SLUŽBI BEZBEDNOSTI Ministar Vučević svečano uručio ključeve u Kragujevcu

Vrednosti nepokretnosti pale su za 15 odsto u odnosu na svoj vrhunac, a ekonomisti su zabrinuti da bi „dramatična promena“ mogla da izazove najgoru recesiju u privredama 27 zemlja članica Evropske unije. Većina švedskih hipoteka je prilagodljiva, što ih čini podložnim rastućim kamatnim stopama, prenosi Blumberg.

Prosečna tražena cena kuća koje se stavljaju na tržište Velike Britanije pala je za 2,3 procenata tokom prošlog meseca, što je najbrža stopa u poslednjih 14 godina, dok su kirije porasle.

Polovina od 35 najvećih gradova Francuske zabeležila je pad cena nekretnina za čak 3 odsto u poslednja tri meseca, pokazuju podaci.

Španija je nedavno zamrznula kamatne stope i produžila rokove dospeća kredita kako bi zaštitila domaćinstva sa niskim primanjima od hipotekarnog šoka.

Pad cena nepokretnosti pogodio je i Grčku, gde su kuće i dalje znatno pristupačnije nego bilo gde na Mediteranu. Grčka vlada planira da obezbedi izuzetno niske kamate na hipoteke za kupce koji prvi put kupuju nekretninu.

Zahlađenje tržišta pogodiće i Hrvatsku. Razlika između traženih i realizovanih cena nekretnina se povećava i trenutno dostiže oko 15 procenata, što znači da zahtevi vlasnika nisu uvek realni, posebno kada su u pitanju korišćene nepokretnosti.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading