ŽENE PROTIV TVITERA Dve bivše zaposlene tužile nekadašnjeg poslodavca - ovo je predmet njihovih optužbi
Tanjug/Ap

Dve žene koje su izgubile posao na Tviteru kada je milijarder Ilon Mask preuzeo vlasništvo nad tom društvenom mrežom, tužile su danas tu kompaniju federalnom sudu, uz tvrdnje da su prošlomesečna iznenadna masovna otpuštanja neproporcionalno više ugrozila radnice, prenosi AP.

ILON MASK IZGUBIO TITULU Samo zbog jednog poteza amerikanac više nije najbogatiji čovek na svetu

Tužbu su u svoje i ime drugih zaposlenih žena u sličnoj situaciji podnele bivše zaposlene u Tviteru Karolina Bernal Strifling i Vilu Vren Turkal, a u tužbi navode da je 4. novembra otpušteno 57 odsto žena u poređenju sa 47 procenata muškaraca.

''Jaz je još veći za žene na poslovima vezanim za inženjering — 63 odsto je otpušteno, u poređenju sa 48 procenata muškaraca na inženjerskim pozicijama'', saopštila je advokatica za radnička prava Šenon Lis-Riordan.

Kako prenosi AP, ona je rekla da je Mask ranije dao ''niz javno diskriminatorskih primedbi o ženama i tako dodatno potvrdio da je veći uticaj masovnog otpuštanja na zaposlene žene bio rezultat diskriminacije''.


Ova tužba za diskriminaciju poslednja je u nizu pravnih procesa pokrenutih nakon masovnih otpuštanja radne snage Tvitera, preneo je AP.

Nekoliko dana nakon što je u aprilu ove godine Mask kupio Tviter počelo je masovno otpuštanje, a nastavljeno je i tokom novembra, kada su otpušteni inženjeri koji su javno kritikovali Maska, dok je preostalim zaposlenima ponuđen otkaz uz tromesečnu otpremninu ili da potpišu da pristaju na ''izuetno težak rad'' i podršku kompaniji u novom pravcu, nakon čega je više desetina inženjera ostalo bez posla, navodi AP.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading