BERZE SVE NESTABILNIJE USLED STRAHA OD RECESIJE Na Volstritu indeks S&P u padu, peti dan zaredom
EPA/ALTEA TEJIDO

Na Volstritu juče je indeks S&P 500 pao peti dan zaredom pošto na tržištu vlada neizvesnost u vezi sa nivoom do kojeg će američka centralna banka podići kamatne stope i da li privreda može da izbegne recesiju.

Dau Džons je ostao gotovo nepromenjen na 33.597 poena, dok je S&P 500 izgubio 0,19 odsto, na 3.933 boda, a Nasdak indeks 0,51 odsto, na 10.958 poena.

Postoji neizvesnost na tržištu jer investitori strahuju da će američka ekonomija zaroniti u recesiju sledeće godine s obzirom na agresivno povećanje kamatnih stopa Fed-a ove godine.

ZABRINJAVAJUĆI TREND Nakon Tvitera i Meta Platforms donela tešku odlluku koja se tiče zaposlenih - Zakerberg preuzeo odgovornost

Na to su proteklih dana upozoravali čelnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari.

Prema procenama analitičara i čelnika nekoliko vodećih banaka samo je pitanje da li će recesija biti plitka ili dublja.

To je rezultat visoke inflacije, zbog čega Fed od početka godine agresivno podiže ključne kamatne stope.

U oktobru i novembru, S&P 500 je porastao za skoro 14 odsto, umanjujući gubitke od početka godine, jer se investitori nadaju usporavanju tempa povećanja kamatnih stopa.

BERZE SVE NESTABILNIJE USLED STRAHA OD RECESIJE Na Volstritu indeks S&P u padu, peti dan zaredom

EPA/ALTEA TEJIDO

 

Posle serije povećanja kamatnih stopa za 0,75 procentnih poena, na tržištu procenjuju da će čelnici centralne banke na zasedanju sledeće nedelje podići kamate za 0,50 procentnih poena.

Ali, prema nekoliko nedavnih ekonomskih pokazatelja, ublažavanje inflatornih pritisaka se ne odvija tako brzo kao što su se investitori nadali.

Stoga ostaju otvorena ključna pitanja: do kog nivoa će Fed podići kamatne stope – na 4,75 ili 5 odsto – i koliko će dugo ostati na tim nivoima.

Trenutno se ključne kamate kreću od 3,75 do 4 procenta, što je najviši nivo od početka 2008. godine.

"Ovo je period značajne neizvesnosti jer investitori pokušavaju da shvate šta je najvažnije. Očekuje se da će tempo rasta kamatnih stopa usporiti, ali neki ekonomski pokazatelji to ne idu u prilog. Tržište pokušava da pronađe ravnotežu između suprotnog vetra i zadnji vetar i to izaziva konfuziju“, objašnjava Kreg Erlam, analitičar u OANDA.

Cene akcija su juče pale i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks oslabio je za 0,43 odsto, na 7.489 poena, dok je frankfurtski DAKS skliznuo 0,57 procenata, na 14.261 poen, a pariski CAC 0,41 odsto, na 6.660 poena.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading