ZABRINJAVAJUĆI TREND Nakon Tvitera i Meta Platforms donela tešku odlluku koja se tiče zaposlenih - Zakerberg preuzeo odgovornost
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Kompanija Meta Platforms saopštila je danas da će otpustiti 13 odsto radne snage, ili više od 11.000 zaposlenih, što je jedno od najmasovnijih otpuštanja ove godine, budući da se matično preduzeće Fejsbuka bori s rastućim troškovima i slabljenjem tržišta oglašavanja.

Prvo smanjenje radne snage u 18-godišnjoj istoriji


Smanjenje radne snage, prvo u 18-godišnjoj istoriji Mete, sledi trend masovnog deljenja otkaza u drugim velikim tehnološkim kompanijama, među kojima su i Tviter u vlasništvu Ilona Maska, i Majkrosoft koproracija, izveštava Rojters.

Pandemijom izazvan snažan procvat tehnoloških kompanija i skok njihove tržišne vrednosti preokrenuo se ove godine u oštar sunovrat usled visoke inflacije koja dostiže višedecenijski rekord i ubrzanog povećanja kamatnih stopa.

RECITE ZBOGOM PRIVATNOSTI Snouden: Za pet godina on će posedovati vaše oči

„Ne samo da se onlajn trgovina vratila ranijim trendovima, već su makroekonomski pad, sve veća konkurencija i gubitak reklama doveli do toga da naši prihodi budu mnogo manji nego što sam očekivao. Pogrešio sam i preuzimam odgovornost za to", napisao je glavni izvršni direktor Mete, Mark Zakerberg, u poruci zaposlenima.

ZABRINJAVAJUĆI TREND Nakon Tvitera i Meta Platforms donela tešku odlluku koja se tiče zaposlenih - Zakerberg preuzeo odgovornost

Shutterstock/Ink Drop

 

 

 

Meta se nije izjasnila o uštedama troškova koji ovaj poslovni potez donosi


Meta, čije su akcije ove godine izgubile više od dve trećine vrednosti, jutros su pre zvaničnog otvaranja Vol Strita ojačale za skoro 3,0 procenta, navodi Rojters.

Kompanija takođe planira da smanji diskreciono pravo menadžmenta u pogledu troškova i da produži odluku o zamrzavanju zapošljavanja do prvog kvartala 2023. Meta, međutim, nije obelodanila koliku uštedu troškova očekuje od ovih poteza.

Radnicima koji dobiju otkaze Meta će isplatiti otpremninu u visini 16-nedeljne osnovne plate plus dve dodatne nedelje za svaku godinu radnog staža, kao i preostali plaćeni odmor, saopštila je kompanija.

Kompanija se teško bori sa konkurencijom

Pogođeni zaposleni će takođe dobiti akcije koje su bile predviđene za 15. novembar i zdravstvenu zaštitu u periodu od šest meseci, dodaje se u saopštenju.


Zakerberg je jedan od nekoliko vodećih američkih direktora koji su upozorili ove godine na dolazak recesije.

Deo Metinih problema je, međutim, kompanija sama sebi stvorila. Skupa ulaganja u metaverz, šerovan virtuelni svet, dovela su do toga da kompanija ukalkuliše čak 100 milijardi dolara troškova za 2023. To je izazvalo skepticizam kod investitora koji gube strpljenje sa ulaganjima za koje i sam Zakerberg očekuje da će se isplatiti tek za 10 godina.

Kompanija se takođe suočila s oštrom konkurencijom TikToka i Eplovim promenama pravila o privatnosti, pošto se našla na nišanu regulatora širom sveta.

Meta je na kraju septembra imala 87.314 zaposlenih.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading