BRITANCIMA PRETI GLAD Unija farmera uputila dramatično upozorenje: Hrane neće biti dovoljno
Foto: Shutterstock

Ogromna povećanja cena dovela su britanske farmere i uzgajivače u strašnu situaciju, što bi moglo dovesti do krize snabdevanja hranom širom zemlje, upozorila je Nacionalna unija farmera (NFU).

Prema njeihovom izveštaju od utorka, đubrivo, hrana za životinje, gorivo i energija sada su skuplji zbog sukoba u Ukrajini i poremećaja lanaca snabdevanja zbog pandemije Covida. Cene đubriva su se utrostručile od 2019. godine, pored šestostrukog povećanja veleprodajnih cena gasa, saopštili su iz NFU.

Trenutni nedostatak jaja mogao bi se proširiti i na druge prehrambene proizvode, upozorio je sindikat. Energetski intenzivni usevi, uključujući paradajz, krastavce i kruške, navodno su na pravom putu za svoje najniže prinose od početka evidencije 1985. godine, a proizvođači napuštaju poljoprivredu suočeni sa rastućim troškovima.

Iz NFU ističu da je nacija izgubila oko 7.000 poljoprivrednih preduzeća od 2019.

"Opasnost je u tome što ovde proizvodimo sve manje hrane i sve više zavisimo od uvoza", rekla je predsednica NFU Minet Baters novinarima.

POSLEDNJE SREDSTVO U BORBI PROTIV NISKIH PLATA Pogranična policija na britanskim aerodromima u štrajku tokom božićnih praznika

Prema sindikatu, ove godine je hrana u vrednosti od 60 miliona funti (preko 72 miliona dolara) otišla na farme kao rezultat nedostatka radne snage.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading