epl
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Akcije američke kompanije Epl pale su u ponedeljak 1,4 odsto jer su rastući nemiri radnika u najvećoj svetskoj fabrici iPhonea u Kini podstakli zabrinutost o dubljem udaru na ionako ograničenu proizvodnju vodećih iPhone 14 modela.

Rojters je u petak javio da bi fabrika kojom upravlja Foxconn mogla zabeležiti dalji pad isporuka u novembru jer su hiljade zaposlenih dale otkaz zbog nezadovoljstva strogim ograničenjima za suzbijanje rastuće infekcije Covid 19 u Kini.

NAMERNO NAM TO RADE Taker Karlson nikad jače opleo po vlastima u SAD (VIDEO)

Odvojeno, Blumberg Njuz tvrdi, pozivajući se na svoje izvore, da bi ove godine moglo doći do manjka od 6 miliona iPhone Pro telefona zbog problema vezanih za proizvodnju.

Nestašice su sprečile mnoge potrošače da kupuju ove telefone tokom Crnog petka – najprometnijeg perioda kupovine u godini – i verovatno će umanjiti prodaju u ključnom tromesečju praznika.

Vedbuš Sekjuritiz procenjuje da bi prekid proizvodnje mogao uticati na između 5 odsto i 10 procenata iPhone uređaja u tekućem kvartalu. Analitičarka KGI Sekjuritiz Kristin Vang navela je cifru od oko 10 miliona jedinica, ili 12 odsto, pod pretpostavkom da izdanja traju do decembra.

Epl nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

“Teški izazovi oko kašnjenja u vraćanju na normalan nivo proizvodnje u postrojenju u Žengžou mogli bi ograničiti tempo kojim se ravnoteža ponude i potražnje može postići u narednim mesecima”, rekli su analitičari JP Morgan.

Američki kupci čekaju oko 33 dana da njihovi modeli iPhone 14 Pro i Pro Max budu isporučeni, a isti modeli nisu dostupni za preuzimanje u prodavnici, saopštila je brokerska kuća.

Apple deonice su pale 3,4 procenata tokom novembra a bile su u ponedeljak među najvećim gubitnicima u Nasdak 100 indeksu, u odnosu na šire tržište.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading