DNEVNICA 30 EVRA, ALI NEMA KO DA RADI Novembar dočekao ariljskog gazdu nespremnog, šta će biti- ne zna se
Foto: Pixabay

Ipak, nije u pitanju nikakvo čudo prirode niti cvetanje kad mu vreme nije, što je bio slučaj prethodnih dana kod pojedinih domaćina. Dragan je u maju ove godine namenski posadio sortu koja rađa kasnije, a berba kreće od septembra i traje sve do prvih većih mrazeva.

"Pod ovom sortom imam površinu od oko jednog hektara. Odlučio sam se za nju prvenstveno zbog radne snage. Imam i zasade vilameta i borovnice i sve to rađa tokom leta skoro u isto vreme traje berba, pa ne bi mogli sve da postignemo na vreme, određena količina roda bi verovatni propala. Zato eurosadira se bere sada u novembru, tada nije teško naći radnike, jer su skoro svi sezonski poslovi završeni. Iako oni koji nisu upućeni misle da je sa krajem leta kraj i sa malinama, u našem slučaju to nije tako", rekao je Dragan za RINU.

Ovo sorta može se pohvaliti izvrsnim karakteristikama i otpornošću na bolesti. Bere se brže, a ima ukusne plodove koji dugo zadržavaju svežinu. Voćar iz Mirosaljaca zadovoljan je rodom ove prve godine i kaže da se količina roda po jednom hektaru u idealnim vremenskim uslovima kreće oko 15 tona.

"Deo predojamo u svežem stanju, a drugi deo predajemo u hladnjače koje se inače bave otkupljivanjem malina i u letnjem periodu. Zadovoljan sam potražnjom, ali i otkupnom cenom koja sada iznosi 510 dinara. Berači su plaćeni po satu 330 dinara, jer je u novembru jako diskutabilno kad će početi, a kad završiti sa berbom zbog vremenskih uslova. Naravno, imaju obezbeđen smeštaj i hranu", ističe Dragan.

Ovaj malinar dodaje da je bolji rod i veća zarada ipak kad su u pitanju klasične sorte poput vilameta, ali svakako se ne žali ni na ovo novembarsko zlato koje zaradu donosi u kasnu jesen.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading